'Orang Dalam' Punca Berlaku Peningkatan Serangan Ransomware Pada Organisasi - Gigamon

Dalam laporan bertajuk State of Ransomware 2022 and Beyond’ yang diterbitkan oleh Gigamon mendedahkan bahawa, hampir satu pertiga organisasi yang pernah mengalami serangan perisian tebusan (ransomware) adalah berpunca daripada orang dalam sendiri yang berniat jahat.

Menurut tinjauan global yang dilakukan oleh peneraju IT dan Sekuriti di Amerika Syarikat, EMEA dan APAC, 59% organisasi percaya bahawa serangan ransomware semakin meningkat dalam tempoh tiga bulan yang lalu dengan ancaman memancing data (58%), virus perisian hasad/komputer (56%) dan aplikasi awan (42%) dikenal pasti sebagai vektor ancaman.

Dalang ancaman seperti kumpulan Lapsus$ kini terkenal kerana menyasarkan pekerja yang tidak berpuas hati dengan syarikat tempat ia bekerja bagi mendapatkan akses rangkaian sesebuah syarikat korporat.

Hasil tinjauan oleh Gigamon mendapati bahawa Ketua Pegawai Keselamatan Maklumat (CISO)/Ketua Pegawai Maklumat (CIO)) telah dilihat sebagai melihat musuh dalam selimut kepada syarikat dan mereka dianggap sebagai suatu risiko yang sangat besar kepada organisasi.

{suggest}

Sumber: Gigamon

Berkaitan