Cara Masukkan Rekod Vaksinasi MySejahtera Ke Apple Health

Dalam iOS 15.4 yang telah diedarkan pada iPhone dan iPad sejak pagi semalam, pengguna Malaysia kini sudah boleh menambah sejarah vaksinasi MySejahtera mereka ke dalam Apple Health.

Bagaimanapun, anda perlu menambah satu persatu untuk setiap dos diambil.  Bermakna, jika anda telah mengambil 3 dos, anda perlu mengulang beberapa langkah sebanyak 3 kali.

Ini langkah menambah rekod vaksinasi ke dalam Apple Health:

  1. Buka MySejahtera. Di Profile, tatal ke bawah dan tekan Show QR.

  2. Screenshot kod QR yang dipaparkan.

  3. Keluar daripada MySejahtera dan buka Photos, tekan ikon Live Text. Klik pada kod salah satu kod QR.


    • Jika kod QR tidak dapat dikesan, screenshot semula daripada MySejahtera dengan mengubah sedikit posisi kod QR dengan menatal halaman.  4. Tekan Open in Health.

  5. Tekan Add to Wallet & Health.

  6. Sijil vaksinasi Malaysia memang tidak dapat ditambah ke dalam Wallet, jadi hanya tekan Done.


Selesai. Anda boleh semaknya di Apple Health. Ia boleh didapati di bahagian Summary mahupun Immunisations dalam Browse.Jika kesemua kod QR ini dapat dikesan dalam satu imej tangkap layar tadi, maka anda hanya perlu ulang langkah 3 hingga 6 untuk dos yang belum dimasukkan.

Jika kod QR tidak dikesan, ambil tangkapan layar (screenshot) baharu daripada MySejahtera. Saya sendiri mengalami isu ini sehingga 5 screenshot diambil kerana Photos tidak dapat mengesan kod QR dos pertama.

Untuk mengetahui apa yang baharu dalam iOS 15.4, anda boleh baca artikel kami di SINI yang berkongsi tentang ciri lain dengan lebih terperinci.

Sumber: Lowyat

Baca juga: