5 Aksesori Berkualiti Bawah RM50 Untuk Pengguna iPhone

Antara aduan yang sering didengar daripada pengguna iPhone ialah penurunan Battery Health. Umumnya, kapasiti bateri sememangnya akan menurun dari masa ke masa kerana ia digunakan setiap masa.

Pun begitu, jika anda sering menggunakan aksesori yang tidak diiktiraf seperti kabel murah dan pengecas tanpa jenama, ia berkemungkinan akan menjejaskan kesihatan bateri dan komponen dalaman.

Antara cara untuk mengurangkan risiko kerosakan pada perkakasan dalaman iPhone adalah dengan menggunakan aksesori yang diiktiraf Apple melalui label MFi (Made for iPhone/iPad/iPod).

Di sini kami senaraikan aksesori daripada jenama terkenal iaitu Ugreen yang kebanyakannya mempunyai pengiktirafan MFi, jaminan dari penjual dan yang paling penting, harganya bawah RM50.

1. Pengecas 20W (~RM 36)

Bagi iPhone 8 dan ke atas, anda boleh memanfaatkan pengecasan pantas 18W (20W untuk iPhone 12 dan 13) namun ia hanya boleh dicapai dengan sambungan USB Type-C (pada pengecas) dan Lightning (pada iPhone/iPad/iPod). Jika anda menggunakan sambungan USB Type-A, kelajuan pengecasan hanya terhad 5W walaupun pengecas anda mampu mengecas lebih laju.

Untuk mendapatkan pengecasan pantas, anda perlu menggunakan pengecas yang menyokong USB-C (USB Type-C) kerana ia disertakan dengan piawaian PD (Power Delivery).2. Kabel USB-C ke Lightning (RM33-RM45)

Disuaikan dengan pengecas 18W atau ke atas, pastinya anda dapat mengecas peranti Apple anda dengan lebih pantas dalam masa yang singkat. Jangan risau, kabel ini diiktiraf Apple melalui MFi.3. Kabel USB-A ke Lightning (RM29-RM45)

Namun, jika anda tidak mempunyai pengecas 18W tetapi mahu menggunakan kabel USB-A yang diiktiraf MFi, ini adalah jawapannya. Terdapat dua jenis bahan untuk kabel ini iaitu getah biasa dan nilon. Nilon sering dikaitkan dengan ketahanan yang lebih baik namun harganya sedikit mahal.Getah:

Nylon:

4. Adapter Lightning ke Port Audio 3.5mm (RM38-RM47)

Untuk iPhone 7 dan ke atas yang tidak mempunyai port audio 3.5mm, menggunakan adapter dari Apple mungkin tidak bertahan untuk jangka masa panjang. Antara adapter yang tampak lebih tahan lasak dan lama ialah adapter daripada Ugreen ini. Ia juga mempunyai pengiktirafan MFi jadi tak perlu risau tentang kualiti.Untuk aksesori ini juga ia mempunyai dua pilihan, sama ada diperbuat daripada getah atau nilon.

Getah:

Nilon:

5. Pengecas Tanpa Wayar 10W (RM40-RM47)Seiring dunia bergerak ke arah tanpa wayar, pengecas tanpa wayar ini menyokong sehingga 10W.

Tambahan, untuk yang mempunyai bajet lebih, anda boleh dapatkan pengecas wayarles berkelajuan 15W, harganya sekitar RM60.Setakat ini sahaja untuk aksesori berbaloi kali ini. Tinggalkan komen jika anda mempunyai sebarang permintaan lain seperti untuk Android atau sebagainya.

Baca juga:

Berkaitan