Microsoft - Kenaikan Harga Langganan Game Pass Tidak Dapat Dielakkan

Beberapa bulan lepas, Microsoft terpaksa menaikkan harga langganan Game Pass dan Xbox Series X untuk sesetengah negara. Dan keputusan itu dibuat atas sebab mereka perlu menyelaraskan harga-harga tersebut dengan pasaran sebenar.Kini, CEO Microsoft Gaming, Phil Spencer menyatakan harga langganan Game Pass akan dinaikkan pada masa akan datang.

Perkara itu didedahkan oleh beliau di Tokyo Game Show apabila ditanyakan soalan berkenaan masa depan Xbox Game Pass. Tambah beliau lagi, kenaikan harga langganan tersebut tidak dapat dielakkan.

Namun begitu, beliau juga percaya bahawa perkhidmatan juga perlu dinaik taraf dan dipertingkatkan selari dengan kenaikan harga langganannya.Selain Game Pass, harga langganan PS Plus juga telah naik hampir 50% diperingkat global termasuklah pasaran Malaysia.

{suggest}

Saya juga berpendapat bahawa kos operasi, pembikinan dan lain-lain dalam industri permainan video global telah meningkat pasca pandemik Covid-19 dan tidak lupa juga kerana krisis ekonomi dunia pada awal 2023 sebelum ini.

Sumber: Insider Gaming