Kerana iPhone, Pendapatan Sony Pada Tahun 2022 Meningkat

Untuk pengetahuan pembaca, pasaran telefon pintar pada tahun lepas menyusut dan secara tidak langsung memberi kesan terhadap industri sensor kamera.

Walau bagaimanapun, Sony adalah satu-satunya pembangun sensor kamera yang mencatatkan keuntungan dikala yang lain kerugian.

Keuntungan Sony itu datangnya daripada penambahbaikan sensor kamera siri iPhone 14 daripada Apple. Seperti gambar di bawah, versi Pro menggunakan sensor baharu 48MP dan sensor ultra lebar 12MP.

The Sony sensors inside the last two generations of Apple iPhones

Mengikut statistik, Sony menjana tambahan USD6 (~RM26.54) untuk setiap unit iPhone. Oleh itu, Sony berjaya mencatatkan pendapatan sekitar USD300 juta (~RM1.327 bilion) pada pertengahan kedua 2022.

Oleh itu, Sony berjaya menjana keuntungan 54% daripada keseluruhan pendapatan pada tahun 2022. Peningkatan sebanyak 5% berbanding tahun 2021.

Counterpoint: Sony's smartphone camera sensor business is on the rise thanks to iPhone upgrades

Hanya Sony dan Samsung sahaja berjaya mengekalkan kepentingan utama mereka dalam industri ini berbanding pesaing-pesaing yang lain. Walaupun pasaran menurun 6%, jumlah pendapatan masih kekal di atas USD13 bilion (~RM57.51 bilion).

{suggest}

Sumber: Counterpoint, GSMArena