Cuba Sekarang 11 Ciri Dan Kemas Kini Baharu Android

Android kini memudahkan anda memperibadikan peranti anda supaya lebih ekspresif, membantu, selamat dan lebih mudah diakses dengan pengenalan 11 ciri dan kemas kini baharu merentas telefon dan tablet Android, jam tangan pintar Wear OS dan peranti Google TV.

Ia termasuk juga cara baharu untuk menggunakan Google Messages. Berikut adalah perkara baharu yang diperkenalkan pada Android.

1. Kombinasi emoji baharu


Gabungkan emoji kegemaran anda dan kongsikannya dengan rakan sebagai pelekat melalui Gboard. Sama ada anda mempunyai idea yang sesuai untuk snap 📸 + 🤯 atau membuat makan malam untuk rakan 🌟 + 🍗, terdapat lebih banyak cara untuk berkongsi perkara.


2. Voice Moods


Masih dalam peringkat beta tetapi anda sudah boleh mencubanya sekarang. Voice Moods dalam Google Messages (beta) menambah latar belakang yang unik dan tema emoji bergerak pada mesej suara anda.

Sama ada anda terkejut, ketawa atau berasa disayangi, anda boleh meluahkan perasaan anda kini dengan lebih baik.

Jadi, dengan menambahkan tema visual pada mesej suara, rakan anda akan dapat mendengar dan melihat perasaan anda.


3. Tingkatkan reaksi anda dalam Google Messages


Apabila ibu jari ke atas 👍 tidak berkesan, Kesan Reaksi dalam Mesej Google (beta) mencetuskan emoji animasi skrin penuh untuk dilihat semua.

Nyalakan perbualan anda dan tunjukkan kepada rakan anda betapa teruja, terkejut atau keliru anda sebenarnya.

Ini sekaligus menjadikan perbualan anda lebih menyeronokkan dengan Kesan Reaksi emoji skrin penuh.


4. Lebih 10 saluran TV percuma baharu daripada Google TV


Lebih mudah untuk mengakses rancangan yang anda gemari dan mencari kegemaran baharu dengan ikuti lebih daripada 10 saluran percuma baharu yang kini tersedia daripada Google TV.

Terokai saluran filem, sukan dan rancangan permainan serta lebih 115 saluran percuma daripada Google TV.


5. Kawal lebih banyak peranti rumah pintar dan lampu pintar daripada jam tangan pintar anda


Dengan lebih banyak kawalan untuk peranti yang serasi, anda kini boleh menghidupkan dan memasang peralatan pintar yang serasi seperti vakum dan mop daripada jam tangan pintar Wear OS anda.

Anda juga boleh menetapkan mood dalam sekelip mata dengan mengawal lampu untuk makan malam, masa fokus dan lain-lain.


6. Beritahu peranti rumah pintar apabila anda berada di Rumah atau Tiada


Kini anda boleh dengan mudah menetapkan status Google Home anda kepada Di Rumah atau Jauh daripada jam tangan pintar Wear OS anda, jadi jika anda keluar, anda tahu kamera anda dihidupkan, pintu dikunci dan lampu dimatikan.

Tetapkan status anda kepada Di Rumah atau Tiada terus dari jam tangan pintar anda.


7. Tugas harian lebih mudah dengan Assistant Routines pada Wear OS


Anda akan boleh memulakan Assistant Routines terus dari jam tangan pintar Wear OS anda dengan arahan suara untuk melakukan lebih banyak perkara semasa dalam perjalanan.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai persediaan rutin 'berulang-alik ke tempat kerja' yang membantu anda menavigasi ke tempat kerja, menyemak cuaca dan mendengar agenda hari anda, maka pada bila-bila masa sepanjang hari anda boleh memulakan rutin itu dengan menyebut “Hey Google, commuting to work.”

Ciri ini akan ditawarkan sedikit masa lagi kepada semua pengguna.


8. Log masuk dengan kunci keselamatan lebih lancar


Kini, anda boleh menetapkan PIN tersuai pada kunci keselamatan FIDO2 anda untuk tapak sesawang atau aplikasi yang meminta pengesahan pengguna.

Sekaligus membolehkan anda log masuk tanpa kata laluan yang menyusahkan.

Jika kunci fizikal anda hilang atau dicuri, maklumat anda tidak akan terjejas kerana penggunaan bukti kelayakan anda memerlukan kod PIN tersuai anda.


9. Uruskan hari anda dengan Assistant At a Glance pada muka jam


Jam tangan pintar Wear OS anda membawakan apa yang diperlukan kepada anda. Pintasan Assistant At a Glance baharu pada muka jam anda menunjukkan kepada anda maklumat penting seperti makluman cuaca, kemas kini perjalanan dan peringatan acara — terus dari pergelangan tangan anda.

Ciri At a Glance ditawarkan secara automatik untuk peranti Pixel 3 dan lebih baharu terlebih dulu..

10. Dengar deskripsi imej AI


Apabila imej tidak mempunyai keterangan teks yang tepat, orang yang buta dan rabun perlu meneka tentang kandungan tersebut.

Kini dengan TalkBack yang dijana Kecerdasan Buatan (AI) mampu memberi penerangan dan membacanya dengan kuat — sama ada foto yang baru anda ambil, imej daripada aplikasi atau media sosial atau mesej bergambar daripada rakan.

11. Ambil panggilan dan akses media melalui kapsyen langsung


Panggilan telefon dan media pada peranti kini lebih mudah diakses. Tidak lagi hanya Pixel, ciri baharu ini akan diluaskan kepada  lebih banyak peranti Android dalam beberapa minggu akan datang, lebih banyak bahasa akan tersedia dalam Kapsyen Langsung.

Selain itu, peranti Android juga akan mempunyai keupayaan untuk membalas semasa panggilan telefon dengan menghantar teks respons yang dibaca dengan kuat — membolehkan anda menerima panggilan tanpa perlu mendengarnya atau membalas dengan suara anda.

Kesemua ciri baharu ini mungkin sudah tersedia untuk sebahagian pengguna. Manakala sebahagian lagi akan menerimanya secara berperingkat.

{suggest}

Sumber: Google Blog

Berkaitan