OpenAI kini memperkenalkan ciri Locked Chats dalam ChatGPT yang membolehkan pengguna mengunci perbualan sensitif supaya tidak dipaparkan bersama sembang biasa.
Melalui ciri ini, perbualan yang dipilih akan diasingkan daripada sejarah sembang dan hasil carian biasa, kemudian ditempatkan di bahagian Projects > Locked Chats. Untuk mengaksesnya semula, pengguna perlu memasukkan PIN empat digit melalui web dan desktop. Pada peranti mudah alih yang disokong, pengguna boleh menggunakan PIN, Face ID, Touch ID atau kaedah membuka kunci peranti yang tersedia.
Berbeza dengan Temporary Chats yang tidak disimpan dalam sejarah sembang, Locked Chats membolehkan pengguna menyimpan perbualan tertentu dan mengaksesnya semula apabila diperlukan.
Bagi pengguna yang mengaktifkan ciri Memory, Locked Chats mempunyai memori tersendiri yang dikongsi antara perbualan dalam bahagian tersebut. Mesej baharu yang dihantar dalam Locked Chat tidak akan mengemas kini memori yang digunakan dalam sembang biasa, tetapi maklumat yang telah diingati ChatGPT sebelum perbualan dikunci tidak akan dipadamkan secara automatik.
Walaupun membantu mengehadkan akses kepada perbualan peribadi, Locked Chats bukan ciri penyulitan hujung ke hujung (end-to-end encryption). Ciri ini juga tidak mengubah tempoh penyimpanan perbualan atau tetapan “Improve the model for everyone”.
Selain itu, pengguna perlu berhati-hati apabila menetapkan semula PIN akaun. Tindakan ini akan memadamkan semua perbualan yang dikunci, maklumat yang hanya diingati dalam Locked Chats serta fail atau kandungan lain yang hanya dilindungi oleh PIN lama. Ia juga tidak boleh dibatalkan dan pihak Sokongan OpenAI tidak dapat memulihkannya.
Ketersediaan
OpenAI mula melancarkan Locked Chats secara berperingkat kepada pengguna ChatGPT pelan Free, Go, Plus, Pro, Business, Enterprise dan Edu. Oleh itu, ciri ini mungkin belum tersedia kepada semua pengguna. Maklumat lanjut boleh didapati melalui panduan rasmi OpenAI.



