AS Tuduh Bekas Jurutera Apple Cuba Curi Teknologi Untuk Diberi Kepada China

Kerajaan Amerika Syarikat pada Selasa lalu mengumumkan pertuduhan sebanyak 5 kes yang melibatkan dakwaan usaha mencuri teknologi untuk memanfaatkan China, Rusia dan Iran.

Dua daripada kes itu melibatkan apa yang dipanggil oleh pegawai A.S. sebagai rangkaian perolehan yang dicipta untuk membantu perkhidmatan tentera dan perisikan Rusia mendapatkan teknologi sensitif.

Tuduhan itu termasuklah dikenakan ke atas seorang bekas jurutera Apple Inc  yang dituduh menyasarkan teknologi syarikat itu pada sistem autonomi, termasuk kereta pandu sendiri yang kemudian melarikan diri ke China.

Bekas jurutera Apple yang dikenal pasti sebagai Weibao Wang berusia 35 tahun, pernah tinggal di Mountain View, California dan telah diupah oleh Apple pada 2016, menurut dakwaan April yang dibuka pada hari Selasa.

Pada 2017, dia menerima pekerjaan yang berpangkalan di A.S. dengan sebuah syarikat China yang bekerja untuk membangunkan kereta pandu sendiri sebelum meletak jawatan daripada Apple, tetapi menunggu kira-kira empat bulan sebelum memaklumkan kepada Apple tentang pekerjaan baharunya, menurut dakwaan tersebut.

Selepas hari terakhirnya di Apple, syarikat itu mendapati bahawa dia telah mengakses sejumlah besar data proprietari pada hari-hari sebelum pemergiannya, kata Jabatan Kehakiman.

Ejen persekutuan menggeledah rumahnya pada Jun 2018 dan menemui sejumlah data "kuantiti besar" daripada Apple. Tidak lama selepas pencariannya, dia didapati telah menaiki pesawat ke China.

"Kami berwaspada dalam menguatkuasakan undang-undang AS untuk menghentikan teknologi sensitif sampai kepada musuh asing kami. Kami komited untuk melakukan semua yang kami mampu untuk menghalang alat canggih ini daripada jatuh ke tangan musuh asing." Matt Olsen, ketua Bahagian Keselamatan Negara Jabatan Kehakiman."

Projek Titan Apple telah dijalankan secara tidak sekata sejak 2014, apabila syarikat itu mula mereka bentuk kenderaan dari awal.

Laporan Disember menyatakan Apple telah menangguhkan pelancaran kereta pertama meraka yang dirancang kepada tahun 2026.

Laporan yang difailkan dengan negeri California menunjukkan Apple sedang menguji kenderaan di jalan raya negeri itu.

{suggest}

Sumber: Reuters