Dark Mode atau mod gelap merupakan trend popular yang disertakan oleh pembangun aplikasi dan juga mendapat permintaan tinggi oleh pengguna peranti pintar. Sebelum ini, Twitter dan Instagram merupakan antara aplikasi terkini yang menyertakan mod gelap. Untuk aplikasi seterusnya, WhatsApp dilihat mula menawarkan fungsi tersebut.

Mengikut WABetanInfo.com, versi beta terkini WhatsApp sedang menguji 2 jenis mod gelap pada peranti iOS. Mod pertama menggunakan warna utama hitam sepenuhnya manakala mod kedua menggunakan warna utama kelabu gelap. Dikatakan terdapat pilihan warna ketiga iaitu warna biru laut yang bakal diuji nanti.

WhatsApp Dark Mode

Agak menarik melihat pihak WhatsApp memberikan warna pilihan mod gelap kerana untuk aplikasi-aplikasi yang pernah disertakan mod gelap, hanya terdapat satu jenis warna sahaja. Menggunakan mod gelap bakal meningkatkan ketahanan bateri untuk pengguna OLED terutamanya untuk pengguna tegar WhatsApp.

IKLAN

Buat masa ini, tiada tarikh spesifik berkenaan perlepasan kemaskini mod gelap tersebut. Jadi sama-samalah kita menantikannya secara rasmi nanti.

Sumber: wabetainfo.com