Ikuti kami di media sosial

Trivia

‘Test Power’ Dalam Pertandingan Fotografi Dari OPPO – Peluang Untuk Menang Hadiah Bernilai RM3999

Haikel Areff

Ditulis

pada

Seperti yang kami umumkan dalan video ‘unboxing’ sebelum ini, kami akan mengadakan pertandingan fotografi sempena ‘Giveaway’ OPPO Reno 10X Zoom edisi khas FC Barcelona manakala hadiah saguhati berupa beg galas FC Barcelona dan payung edisi khas dari OPPO.

Pertandingan fotografi ini dinamakan “Beyond Your Vision Photography” dimana anda perlu beraksi bersama peranti OPPO anda untuk menghasilkan gambar yang paling ‘power’ pernah dihasilkan dalam sejarah hidup anda untuk layak menang OPPO Reno edisi khas tersebut.

Kami akan memilih 5 pemenang dalam pertandingan ini. Bagaimana untuk sertai?

Syarat-syarat penyertaan

1. Ambil dan hasilkan gambar paling kreatif dengan tema “Story of People” dimana anda perlu mengambil gambar bertemakan manusia atau potret yang memiliki cerita disebalik gambar tersebut. Contoh tema “Story of People” ada dibawah.

2. Kirimkan gambar penyertaan anda di ruangan komen di Facebook Wiser.my.

3. Anda juga boleh menyertai pertandingan ini dengan memuat naik gambar penyertaan di akaun Instagram anda.

4. Sertakan sekali #WiserBelanja #OPPOReno10XZoom #OPPORenoBarcelonaEdition, #BeyondYourVisionwithOPPO dan tag FB Rasmi Wiser.my atau akaun Instagram Wiser.my. Pastikan akaun anda ‘public’ supaya mudah dikenalpasti.

5. Yang terakhir dan yang paling penting, penyertaan ini terbuka untuk pengguna telefon pintar Oppo sahaja. Pastikan anda mengaktifkan ‘watermark’.

6. Tag seorang rakan anda yang menggunakan peranti OPPO.

7. Jangan risau jika anda bukan pengguna OPPO, kerana pertandingan ini akan berlangsung selama sebulan dari 22 Julai sehingga 21 Ogos 2019. Bermakna anda memiliki masa yang lama untuk membuat persediaan. Pinjamlah mana-mana peranti OPPO daripada rakan anda.

Berikut merupakan contoh-contoh gambar yang diambil oleh jurugambar profesional menggunakan OPPO Reno 10X Zoom.

Jika anda pengguna peranti OPPO, inilah masanya untuk anda pamerkan kebolehan masing-masing untuk menghasilkan gambar bertemakan ‘Story of People. Jika anda bukan pengguna OPPO, tag rakan anda yang sedang menggunakan peranti dari OPPO.

Sebab apa?

Jika bernasib baik, gambar pemenang akan dipamerkan di pesta KLPF (Kuala Lumpur Photography Festival), acara dimana setiap jurugambar terhebat di Malaysia berkumpul dan mempamerkan karya agung mereka. Peluang sebigini bukan senang untuk dicari.

OPPO Reno 10X Zoom Edisi khas Barcelona suduh boleh mula di pra-tempah pada 21 Julai sehingga 25 Julai 2019 dan akan dijual secara rasmi di pasaran pada 26 Julai ini. Kepada anda membeli melalui pra-tempah, anda akan menerima beberapa aksesori tambahan seperti fon telinga O-Free dan beg galas edisi khas FC Barcelona yang berjumlah RM898.

 

 

Advertisement
Apa Komen Anda

Tinggalkan Pandangan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Trivia

Astro Ultra Box – Perlu Tukar Atau Tidak?

Amalina Athman

Ditulis

pada

Astro Ultra Box

Astro Ultra Box merupakan kotak Astro generasi terkini yang telah dilancarkan pada November tahun lalu. Didatangkan dengan kotak yang lebih kecil berbanding generasi sebelumnya, ia menyokong kandungan 4K, paparan baharu, rakaman Cloud, dan pelbagai fungsi menarik untuk meningkatkan pengalaman hiburan di rumah.

Namun, mungkin masih ada di antara anda yang berkira-kira untuk menaik taraf kepada Astro Ultra Box. Berikut disenaraikan beberapa pembaharuan yang terdapat pada Astro Ultra Box yang mungkin dapat membantu anda membuat keputusan dengan lebih tepat.

Paparan 4K UHD

Dengan menaik taraf ke Ultra Box, anda dapat menikmati UEFA Euro 2020, Liga Perdana Inggeris, La Liga dan Formula 1 di saluran 780 serta beberapa filem terpilih di kedua-dua saluran Astro Best pada resolusi Definisi Ultra Tinggi 4K (4K UHD). Untuk menikmati paparan 4K ini, anda perlu mempunyai televisyen HDCP 2.2.

Skrin Home Baharu

Ultra Box mempunyai paparan Home yang lebih segar dan menarik dari sebelum ini. Melalui Home juga, anda boleh mengakses Video On Demand, My Library, Setting, Search dan lain-lain. Ia menunjukkan semua yang dilanggan oleh anda.

Play From Start

Astro Ultra Box

Dengan fungsi Play From Start, anda tidak lagi perlu risau jika terlepas permulaan rancangan yang ingin ditonton.  Sebagai contoh, waktu siaran rancangan tersebut adalah pada jam 9.00 malam. Namun, pada ketika itu anda masih berada di luar dan tiba di rumah pada sekitar 9.30 malam. Melalui Play From Start, anda dapat memainkan semula rancangan tersebut dari mula selagi rancangan tersebut masih berlangsung di TV. Berbeza dengan PVR sebelum ini yang memerlukan anda merakam terlebih dahulu jika mahu menontonnya dari awal.

Selain itu, anda juga boleh menggunakan fungsi pause, backward dan back forward yang boleh dipercepatkan sehingga 64 kali kelajuan.

Butang Search

Untuk mengingati nombor saluran yang banyak bukanlah sesuatu yang mudah. Sudah tentu lebih banyak perkara yang perlu diutamakan. Dengan butang Search, anda boleh membuat carian dengan lebih cepat dan mudah.

Taip sahaja nama pelakon, tajuk rancangan, nama pengarah atau saluran dan dengan mudah anda dapat menemuinya. Dalam kata lain, taip sahaja apa-apa kata kunci yang terlintas di fikiran anda mengenai rancangan atau saluran tersebut.

Video on Demand

Di bahagian ini, anda dapat membuat penstriman lebih 50, 000 video yang terkini seperti drama yang baru sahaja selesai ditayangkan dan juga filem tertentu. Untuk mengakses On Demand, melalui butang Home, pergi ke Movies. Kemudian, pilih sahaja drama bersiri kegemaran dan tonton secara maraton pada hujung minggu atau bila-bila masa.

Penstriman ini boleh diakses secara percuma. Namun, terdapat beberapa filem pecah panggung yang boleh dilanggan secara pay-per-view. 

Stop Here, Continue There

Sedang anda terleka menonton rancangan kegemaran di TV, muncul pula rakan yang ingin mengajak keluar. Dengan adanya fungsi baru ini, anda boleh memilih kedua-duanya tanpa perlu membuat pilihan sama ada ingin meneruskan tontonan rancangan kegemaran dan menolak pelawaan rakan anda atau sebaliknya.

Melalui fungsi ini, dengan bantuan penyimpanan awan, anda boleh pause rancangan yang sedang ditonton di televisyen dan kemudian menyambungnya semula di peranti anda melalui aplikasi Astro Go.

Rakaman Cloud tanpa had, 200 jam percuma

Astro Ultra Box

Jika sebelum ini, anda hanya dibenarkan untuk merakam dua rancangan dalam masa yang sama. Dengan Ultra Box yang mempunyai simpanan awan, anda kini boleh merakam seberapa banyak rancangan yang diingini tanpa had dan secara serentak. Rakaman juga boleh dibuat melalui Ultra Box atau aplikasi Astro Go yang boleh diakses pada mana-mana peranti. Semua rakaman tersebut akan disimpan pada bahagian Home > My Library.

Anda juga boleh memilih untuk memadam rakaman rancangan yang telah ditonton untuk menjimatkan atau mendapatkan kembali storan awan tersebut. Selain itu, antara kelebihan utama penggunaan penyimpanan awan ini adalah rakaman yang telah dibuat akan disimpan dengan selamat.

Anda mungkin pernah mengalami situasi di mana anda menggunakan PVR, merakam rancangan kegemaran, namun belum sempat rancangan yang telah dirakam itu ditonton, dekoder tersebut rosak atau anda perlu berpindah rumah. Disebabkan rakaman tersebut disimpan pada storan dalaman dekoder, rancangan yang dirakam tidak lagi dapat ditonton dan dekoder akan disetkan semula.

Dengan adanya penyimpanan awan, jika dekoder rosak atau anda berpindah rumah, ia akan kekal disimpan secara selamat. Anda diberikan 200 jam percuma penyimpanan awan, 400 jam bagi RM12/sebulan atau 1500 jam untuk RM15/bulan. Setiap rakaman adalah dalam paparan HD.

Perlu tukar receiver, bergantung kepada kelajuan internet

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kekurangan dimana anda perlu menukar low-noise block downconverter (LNB) atau receiver jenis dCSS apabila ingin memasang Astro Ultra Box, berbanding jenis Universal yang dipasang sebelum ini. Bagi penduduk kondominium atau strata, ia mungkin menimbulkan sedikit kesukaran untuk menukar receiver ini. Namun, ia bukanlah satu masalah yang besar dan bergantung kepada pihak pengurusan kondominium tersebut.

Selain itu, dengan kebergantungan kepada internet, sudah pasti ia tidak sesuai bagi semua pengguna Astro, terutamanya penduduk luar bandar atau kawasan dengan sambungan internet yang kurang memuaskan. Anda perlu mempunyai sambungan internet dengan kelajuan sekurang-kurangnya 10Mbps. Dengan usaha kerajaan ke arah teknologi 5G menjelang tahun 2023, untuk mencapai kelajuan 10Mbps bukan lagi satu masalah yang besar.

Jika internet tidak dapat disambungkan, anda masih dapat menonton rancangan yang disiarkan seperti PVR dengan tanpa akses pada fungsi-fungsi yang memerlukan internet seperti penyimpanan awan, rakaman, Video on Demand dan sebagainya. Walau bagaimanapun, di bahagian tetapan, terdapat pilihan untuk menyimpan rakaman tersebut pada simpanan lokal dengan menyambungkan HDD luaran pada Ultra Box.

Seterusnya, jika dilihat pada saluran yang boleh dirakam, ia juga adalah terhad dengan beberapa saluran yang tidak dibenarkan untuk dirakam seperti saluran HBO dan CineMax kerana melibatkan harta intelek.

Berbaloi ke nak tukar?

Dengan segala pembaharuan yang ada, ia mungkin suatu yang berbaloi untuk menaik taraf kepada Astro Ultra Box jika anda merasakan fungsi-fungsi baru yang ada akan meningkatkan pengalaman menonton seisi keluarga.

Akan tetapi, harus diingatkan untuk menikmati saluran 4K, anda bukan sahaja perlu menukar dekoder, malah perlu menukar televisyen yang menyokong HDCP 2.2 jika televisyen sedia ada tidak mempunyai sokongan tersebut. Dan anda juga memerlukan sambungan internet yang baik untuk menikmati segala fungsi yang ada secara menyeluruh.

Bagi pelanggan Astro sedia ada, anda boleh menaik taraf ke Ultra Box secara percuma jika bil bulanan Astro anda melebihi RM100. Bagi bil yang tidak melebihi RM100, anda perlu membayar RM199 untuk bertukar ke Ultra Box. Anda juga akan dikontrak semula untuk tempoh 24 bulan.

Bagi pelanggan baru yang ingin mendapatkan Ultra Box, anda perlu membayar RM99 bagi bil bulanan RM100 dan ke atas serta RM199 untuk bil di bawah RM100.

Untuk maklumat lanjut mengenai Astro Ultra Box, sila ke pautan ini.

Teruskan Bacaan

Berita

Bagaimana Teknologi 5G Membawa Perubahan Dalam Komuniti?

Amalina Athman

Ditulis

pada

Langkah yang diambil untuk beralih kepada rangkaian 5G atau generasi kelima sistem selular akan mengubah prestasi dan kelajuan rangkaian internet. Bagi menyelaraskan harapan kerajaan untuk beralih kepada 5G secara menyeluruh menjelang tahun 2023, beberapa syarikat dan perniagaan telah meninjau teknologi 5G sejak 2017, dengan syarikat yang sudah bersedia menjalin kerjasama antara satu sama lain.

Selaras dengan pengumuman kerajaan Malaysia mengenai manfaat 5G kepada ekonomi, infrastruktur dan komuniti, keberkesanan 5G masih dipersoalkan oleh orang awam. Oleh itu, di bawah ini disenaraikan beberapa penambaikan atau peningkatan yang dapat dilihat dalam komunti dari segi keberkesanan dan produktiviti.

1. Peningkatan Kelajuan

Teknologi 5G

Dengan peningkatan prestasi transmisi 5G, ia adalah 5-10 kali ganda berbanding rangkaian 4G, dimana dapat meningkatkan kelajuan rangkaian bagi pengguna umum. Selain itu, stesen pangkalan data 5G turut menyokong ciri-ciri Multiple-Input Massive Multiple Input (MIMO).

Oleh yang demikian, rangkaian tanpa wayar membolehkan pemindahan dan penerimaan lebih dari satu isyarat data secara serentak melalui saluran radio yang sama. Seterusnya, peningkatan dalam kelajuan internet ini akan mengubah kualiti dan bentuk kandungan yang diterima.

2. Peningkatan Sambungan Internet

Antara penambahbaikan yang dibawa oleh rangkaian 5G ialah dapat menyokong sehingga sejuta peranti setiap kilometer persegi berbanding 4G yang hanya menyokong sehingga 100,000 peranti setiap kilometer persegi. Peranti ini juga tidak terhad kepada telefon pintar tetapi termasuk peranti rumah pintar, peralatan pemantauan, peranti IoT dan sebagainya.

Ia akan mempercepatkan penggunaan “Internet of Things”, “rumah pintar”, “komuniti pintar”, “kilang pintar” dan “Bandar pintar”. Dalam pada itu, telefon pintar dilihat sebagai saluran yang dapat menghubungkan manusia dan alam semesta. Apabila rangkaian 5G digunakan secara meluas dalam kehidupan seharian, kapasiti penggunaan telefon pintar juga akan meningkat dengan ketara.

3. Peningkatan Data

Caj tarif telekomunikasi yang tinggi dapat dikurangkan apabila penggunaan 5G semakin meluas. Dengan itu, pelbagai video yang tidak dapat diakses sebelum ini disebabkan oleh caj tarif yang tinggi akan segera tersedia. Misalnya, pada awal era 4G, aplikasi video pendek tidak tersedia. Namun, aplikasi tersebut semakin popular selepas pengurangan kos tarif 4G.

Pada masa akan datang, dengan jumlah kos komunikasi yang sama, kita mungkin akan dapat merasai data internet berkelajuan tinggi sehingga 10 ke 20 kali ganda atau tanpa had yang akan mengubah cara kita menggunakan internet dengan lebih baik.

4. Penambahbaikan Latensi

Rangkaian 5G juga mempunyai URLLC (Ultra-Reliable Low-Latency Communication), iaitu isyarat yang sebelum ini memerlukan saluran khusus untuk memindahkan data. Kini, dengan sokongan 5G, ia menawarkan pemindahan dengan lebih cepat dan lebih rendah latensi. Setiap 10 saat pengurangan latensi akan memberikan peningkatan yang besar. Dengan fungsi ini juga, kita dapat mengawal peralatan dan pengkomputeran awan dengan menggunakan rangkaian 5G.

Teruskan Bacaan

Tips Gajet

Perlukah Mengecas Bateri Peranti Pintar Sehingga 8 Jam Selepas Membelinya?

Avatar

Ditulis

pada

Bukan sahaja pembaca Wiser.my, malah ramai juga dalam kalangan rakan dan ahli keluarga yang turut mengajukan soalan yang sama. Penjagaan bateri dalam penggunaan gajet terutamanya peranti pintar kebiasaannya sangat dititik beratkan dalam kalangan pengguna. Ini adalah kerana ramai yang mahu memastikan peranti pintar yang dijaga mahu mencapai tempoh yang lama sebelum membeli model yang baharu.

Jawapan

Dengan itu, soalan yang biasa ditanya, “selepas membeli gajet, perlukah mengecasnya sehingga 8 jam lamanya untuk cas kali pertama?”. Untuk jawapan singkatnya TIDAK. Namun, jika anda mahukan penjelasan di sebaliknya, mungkin anda mahu membaca artikel ini sehingga habis.

Dakwaan mengecas peralatan gajet sehingga 8 jam lamanya ini adalah betul pada satu masa dahulu. Iaitu ketika bateri masih lagi menggunakan teknologi Nikel Kadmium (NiCad/NiCd). Sebagai perbandingan, bateri peranti pintar yang digunakan pada masa sekarang adalah Lithium-Ion (Li-On). Dahulu, bateri yang menggunakan teknologi NiCad tidak mempunyai cara untuk mengenal pasti sama ada bateri tersebut telah penuh atau tidak.

Bateri dengan label Ni-Cd yang merujuk kepada Nikel Kadmium.

Jadi disebabkan itu, ia dicas berjam-jam lamanya 8 malah hingga ke 12 jam untuk memastikan ia sentiasa penuh. Namun bukan itu sahaja. terdapat faktor lain mengapa ia dicas sebegitu lamanya.

Bateri yang menggunakan teknologi Nickel mempunyai masalah kesan memori. Ini bermakna bateri akan beroperasi berdasarkan jangka masa ia dicas dan dinyahcas. Sebagai contoh, jika bateri Nickel mula dicas pada tahap 40% dan dinyahcas ketika 89%, bateri akan beroperasi pada tempoh yang hanya singkat sahaja.

Hanya dengan pengecasan penuh sahaja boleh menyingkirkan masalah kesan memori ini.

Untuk mengelakkan masalah ini, bateri Nickel terpaksa dicas selama berjam-berjam untuk memastikan ia penuh sepanjang masa sebelum digunakan.

Selain itu, bateri Nickel juga mempunyai tahap nyahcas yang teruk iaitu sebanyak 10% sebulan berbanding 1-2% pada bateri Li-Ion. Ini membuatkan dalam jangka masa Panjang, kapasiti bateri akan merosot jauh menyebabkan penggunaan hayat bateri yang sangat singkat.

Tambahan lagi, bateri Li-Ion lebih nipis untuk dihasilkan berbanding dengan bateri Nickel.

Image result for li ion battery smartphone

Bateri Lithium Ion yang digunakan dalam peranti pintar masa kini.

Rumusan

Betul. Bateri perlu dicas sehingga 8 jam lamanya. Namun itu hanya ketika penggunaan bateri yang berasaskan Nickel. Disebabkan kesemua bateri peranti pintar sudah menggunakan teknologi yang berasaskan Lithium, ia tidak lagi beroperasi sepertimana teknologi Nickel lama.

Untuk masa sekarang, apa yang anda perlu tahu adalah bateri anda hanya perlu dicas jika ia tidak lagi penuh. Itu sahaja.

 

Teruskan Bacaan

Terbaru

Ikut Facebook Kami

Popular