MOT Beri Kebenaran Khas Perbaharui Lesen Memandu Tamat Tempoh Tanpa Jalani Semula Ujian

Selain pembaharuan Lesen Memandu Malaysia (LMM) dengan tempoh maksimum 10 tahun, Kementerian Pengangkutan Malaysia (MOT) turut mengumumkan satu lagi inisiatif iaitu kebenaran khas pembaharuan LMM tamat tempoh.

{suggest}

Menerusi inisiatif ini, MOT akan memberi kebenaran khas kepada mana-mana pemegang LMM yang telah tamat tempoh sah laku untuk memperbaharui LMM melebihi 3 tahun tanpa perlu menjalani semula ujian.

Namun, perlu diketahui kebenaran khas ini hanya terhad kepada LMM yang mana tempoh sah laku telah tamat mulai 1 Januari 2018 dan ke hadapan sahaja.

Selain itu, tempoh kebenaran khas ini hanya berkuatkuasa sehingga 31 Disember 2023 dan peraturan sedia ada akan berkuatkuasa semula pada 1 Januari 2024.

Bagi kebenaran khas yang telah diumumkan, pemegang LMM yang berkaitan boleh melakukan urusan di Pejabat/Kaunter Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mulai 8 Mei 2023.

Sementara itu, pelaksanaan urus niaga terlibat melalui platform yang disediakan oleh rakan niaga JPJ seperti Pos Malaysia akan tertakluk kepada kesediaan perubahan sistem oleh pihak berkenaan.

Sumber: Anthony Loke