Apple AirTag Bantu Polis Kesan Bagasi Berharga Yang Dicuri Di Lapangan Terbang

Apple AirTag iaitu peranti penjejak telah membantu pihak polis Florida, AS mengesan kehilangan bagasi yang dilaporkan pemiliknya.

Mangsa yang seorang pengembara tiba di Lapangan Terbang Destin-Fort Walton Beach melapokan bagasi miliknya tidak tiba bersama ketibannya di lapangan terbang itu.

Mangsa telah membuat laporan polis dan siasatan polis mendapati bagasi mangsa berada di lokasi lain.

Hasil bantuan Apple AirTag yang diletakkan pemilik dalam bagasi itu, polis telah berjaya mengesan bagasi tersebut dan didapati bagasi itu telah dicuri oleh serang pekerja di lapangan terbang tersebut.

Satu insiden yang sama turut dilaporkan seorang pengembara yang melaporkan bagasi miliknya mengandungi pelbagai barangan kemas berharga lebih daripada USD15,000.00 (~RM67,035.00) telah hilang pada 9 0gos 2022 lalu.

{suggest}

Polis yang menyiasat insiden itu kemudian berjaya menemui semula bagasi serta barangan yang dilaporkan hilang di rumah suspek dengan bantuan Apple AirTag keesokan harinya.

Ini hanyalah antara beberapa kisah penemuan semula barang yang dicuri dengan bantuan Apple AirTag.

Jadi sekiranya anda sering mengembara keluar negara, memasang peranti penjejak Apple AirTag pada bagasi pastinya akan sangat membantu kemudian hari.

Satu Apple AirTag berharga RM129.00. Tetapi Apple ada menwarkan pembelian 4 AirTag sekaligus hanya pada harga RM419.00 sahaja.

Beli Apple AirTag di:

Sumber:  The Washington Post