Alibaba Dan JD.com Dilapor Bakal Bersaing Untuk Mengambil Alih 11Street Malaysia

Dilaporkan dua syarikat gergasi China bakal bersaing dalam melebarkan sayap mereka ke pasaran e-dagang tempatan. Hal ini merujuk kepada berita Alibaba Group dan juga JD.com yang dikatakan sedang dalam peringkat perbincangan untuk mengambil alih 11Street, laman e-dagang kedua terbesar di Malaysia selepas Lazada.com.

11Street merupakan platform beli belah atas talian hasil kerjasama syarikat dari Korea Selatan, SK Planet dan syarikat tempatan, Celcom Axiata Berhad.

Sebelum ini, terdapat ura-ura mengatakan SK Planet mungkin mahu meninggalkan pasaran Malaysia tetapi selepas itu 11Street mengeluarkan kenyataan yang mereka tetap komited dengan pasaran tempatan.

JD.com merupakan antara e-dagang terbesar di China dan sekiranya mereka benar-benar mengambil alih 11Street, ia merupakan satu langkah meluaskan lagi pasaran mereka Asia Tenggara. Sementara itu, jika Alibaba yang berjaya dalam persaingan ini, mereka dilihat berjaya mengukuhkan lagi kedudukan selepas memiliki pegangan sebanyak 83% dalam Lazada Malaysia.

Sumber: Deal Street Asia via Lowyat.net

Sumber foto: 11street LinkedIn