Ini Prestasi Awal Capaian 5G iPhone 14 Pro Dan Pro Max Di 10 Buah Negara

Berdasarkan kepada laporan oleh laman analisis Ookla, prestasi capaian rangkaian 5G menerusi telefon pintar terbaru Apple iPhone 14 menunjukkan ia sangat pantas.

Mengujinya dengan menggunakan Speedtest Intelligence, Ookla mendapati model iPhone 14 Pro dan Pro Max mempunyai kelajuan muat turun  5G yang jauh lebih pantas daripada model iPhone 13 mereka dahulu.

{suggest}

Ujian 5G peranti itu dibuat dibeberapa negara termasuklah Amerika Syarikat, Taiwan, Switzerland, Korea Selatan, Singapura, Arab Saudi, Perancis, Kanada, Brazil dan Australia.

Mengambil hasil terdekat iaitu negara jiran kita Singapura menunjukkan, prestasi 5G pada iPhone 14 Pro dan Pro Max masing-masing mencapai kelajuan muat turun selaju 397.53 Mbps dan 377.78 Mbps.Malah hasil ujian 5G iPhone 14 Pro dan Pro Max di Korea Selatan menunjukkan ia mampu mencapai kelajuan muat turun sehingga 663.43Mbps.Berikut adalah prestasi 5G iPhone 14 Pro dan Pro Max di 8 lagi buah negara menurut Ookla:-Untuk iPhone 14 Pro dan Pro Max, Apple menggunakan cip 5G terbaru dari Qualcomm iaitu Snapdragon X65.

Sementara bagi iPhone 14 pula, ia masih menggunakan cip 5G  Qualcomm Snapdragon X60 yang digunakan pada iPhone 13 Pro dan Pro Max.

Untuk pengetahuan anda, status 5G bagi siri iPhone 14 di Malaysia sehingga kini masih belum disenaraikan sebagai peranti 5G yang akan tersedia di Malaysia.

Setakat semakan terkini yang dibuat di laman Digital Nasional Berhad (DNB), hanya model iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro dan iPhone 13 Pro Max sahaja yang disenaraikan sebagai telefon pintar Apple yang akan tersedia menyokong 5G di Malaysia nanti.

Menjelaskan perkara ini, DNB menyatakan bahawa masa yang diambil untuk peranti menjadi sedia 5G adalah bergantung pada proses khusus oleh setiap pengeluar. DNB menegaskan pihak mereka tidak terlibat dalam pensijilan peranti.

Sumber: Digital Nasional Berhad, Ookla