Syarikat-syarikat utama membelanjakan $25 setiap minit kerana serangan siber.

Kaji selidik yang dijalankan oleh RiskIQ mendapati, pada tahun lepas sahaja jumlah kerugian keseluruhan yang dihadapi oleh ekonomi global adalah sebanyak $1.5 trillion.

IKLAN

Junlah kerugian tersebut adalah berpunca daripada serangan yang dilakukan oleh penjenayah siber di seluruh dunia.

Dalam laporan kaji selidik yang bertajuk “Evil Internet Minute” yang diterbitkan oleh RiskIQ mendedahkan, akibat daripada tindak-tanduk penjenayah siber, ekonomi global telah kerugian sebanyak $2.9 juta setiap minit sepanjang tahun 2018.

Atau secara purata, syarikat-syarikat utama dunia telah membelanjakan sebanyak $25 bagi setiap minit yang disebabkan oleh pencerohohan data.

IKLAN

Aktiviti serangan siber dan pencerobohan data yang berlaku itu termasuklah serangan ke atas matawang kripto yang menyebabkan kerugian sebanyak $1,930/minit, kerugian sebanyak $17,700/minit menerusi teknik serangan ‘phishing” dan kehilangan sebanyak $22,184/minit akibat daripada serangan ransomware yang telah berlaku setakat ini bagi tahun 2019.

“As the scale of the internet continues to proliferate, so does the threat landscape,”

IKLAN

Lou Manousos, CEO RiskIQ.

Laporan itu juga menyebut, motif serangan siber dibuat adalah disebabkan oleh pelbagai faktor termasuklah untuk tujuan  keuntungan kewangan, menjejaskan reputasi secara besar-besaran, politik, dan juga perisikan.