Pengasas Firma Keselamatan Siber Acronis Takut Dengan Mesin Hampagas Miliknya

Seorang pakar keselamatan siber yang juga pengasas firma keselamatan terkemuka Acronis bernama Serg Bell memberitahu bahawa beliau takut dengan mesin hampagas miliknya yang beliau syaki buatan China.

"Anda sepatutnya takut dengan pembersih vakum anda, kemungkinan besar ia dibuat di China," Serg Bell berkata demikian ketika ditemu bual laman The Register di Singapura minggu lalu.

Beliau berkata, mesin vakum itu disambungkan ke internet, mungkin mempunyai kamera, mikrofon dan peta pangsapuri anda. Oleh itu, pembersih vakum berupaya mengumpul semua data kononnya untuk faedah pengguna.

{suggest}

Tetapi beliau mendakwa, tidak ada cara untuk mengetahui dengan tepat bagaimana cara data itu diguna dan apa yang akhirnya hasil daripada pengumpulan data itu mampu lakukan.

Sungguhpun beliau menyatakan pengguna tidak perlu terlalu memikirkan sangat akan perkara itu, tetapi ia merupakan risiko keselamatan dan privasi penting yang berpotensi dieksploitasi.

Menurut Bell lagi, manusia mempunyai kekurangan kesedaran umum berkaitan keselamatan diri, privasi dan sekuriti mereka apabila ia berkaitan dengan percambahan mendadak peranti pintar.

Sumber: The Register 

Berkaitan