Kenapa Nak Kejar eX Kalau Soul-Mate Ada Depan Mata? 5 Kebaikan Jika Anda Pilih Soul-Mate Sebagai Teman Hidup Anda


Tidak semua orang melalui perkara yang sama dalam mencari pasangan hidup.

Ada yang bercinta bertahun-tahun tetapi bertemu jodoh dengan yang lain. Tapi ada juga yang baru berkenalan, tak tunggu lama terus disambar jadi peneman susah dan senang.

Belum masuk lagi bab kecewa disebabkan hantaran tinggi ditetapkan oleh keluarga. Maka berpisahlah dengan si eX dek kerana terlalu mahal untuk dipinang. Akhirnya bertemu pula dengan soul-Mate yang cukup menawan, juga pujaan hati ramai orang. Tanpa berlengah, terus dilamar.

Apabila difikirkan balik, samalah juga dalam memilih telefon pintar. Ada orang setia pada satu jenama, tetapi bila terjumpa model yang lain, ia terus jatuh hati dengan rekaannya, jatuh hati dengan prestasinya.

Jadi, sekiranya anda sedang mencari telefon untuk dijadikan sebagai “soul-Mate”, Huawei Mate 10 adalah jawapannya.

Kenapa?

Ini 5 sebab kenapa Huawei Mate 10 sesuai sebagai “pasangan hidup” anda.

1. Peranti berkuasa tinggi dilengkapi dengan kecerdasan buatan (AI)Huawei nampak begitu komited dalam membawakan teknologi AI (NPU/ Neural Processing Unit) kepada pengguna dan ia boleh dibuktikan melalui Huawei Mate 10.

Dikuasakan dengan cip pemprosesan Kirin 970, syarikat pengeluar yang semakin meningkat naik itu lebih gemar memanggil Huawei Mate 10 sebagai "mesin pintar" dan bukannya telefon pintar.

Apa kebolehan NPU?

Salah satunya, membolehkan Kirin 970 mengenalpasti sejumlah 2005 imej dalam masa satu minit atau 33 imej persaat. Selain itu, ia menawarkan peningkatan kepada teknologi AI dan keupayaan telefon untuk mempelajari sesuatu tugasan.

Kebanyakkan fungsi dalam Huawei Mate 10 dibantu dengan teknologi AI dimana antaranya adalah sistem kamera, bateri serta fungsi Easy Projection.

Tak terhenti disitu, NPU turut dioptimumkan pada aplikasi pihak ketiga untuk mempercepatkan tugas pembelajaran mesin.

Sebagai contoh, apabila anda guna aplikasi penterjemah Microsoft, ia dapat menterjemah ayat dengan sangat pantas hasil dari teknologi itu. Bila buat kerja, kita mahukan kepantasan, betul?

Digandingkan dengan RAM 4GB, anda berupaya menggunakan aplikasi dengan lancar seperti membuka permainan dalam masa beberapa milisaat.

Ia meletakkan model ini sebaris dengan telefon flagship keluaran dari Samsung, Apple dan Google.


2. Teknologi AI menjadikan sistem kamera lebih “pintar”Gabungan kamera 12MP (RGB) dan 20 MP (monokrom) mampu menghasilkan gambar yang cukup baik ketika berada dikawasan bercahaya rendah, lebih baik dari Huawei P10.

Hadir melengkapkan fungsi kamera ialah lensa aperture f/1.6 dan ia adalah lensa bukaan terbesar yang ada pada telefon pintar setakat ini. Peranti lain yang turut menggunapakai lensa ini adalah LG V30. Terima kasih dengan kepakaran Leica dalam membangunkan lensa berkuasa ini.Apa lagi  perkara menarik tentang kamera Huawei Mate 10?

Teknologi AI sekali lagi muncul dalam memperkuat sistem kamera. Melaluinya, kamera dapat mengenal pasti objek dan mengubah tetapan yang sesuai secara automatik.

Apabila anda menghalakan kamera kearah kek, ikon makanan akan muncul dibawah kiri skrin dan tetapan akan diubah secara automatik supaya gambar yang dihasilkan sesuai dan menarik. Ok ini betul-betul pintar.Menurut Huawei, setakat ini, kamera itu mampu mengenal pasti beberapa jenis latarbelakang atau objek seperti lanskap, matahari terbenam, hari hujan, kucing, teks dan beberapa yang lain.

Ia akan mempelajari dan mengenal objek lain dari masa ke masa menerusi kemaskini yang akan diberikan dikemudian hari.

Kamera selfie ada kesan bokeh?

Ya ada, ia mempunyai kesan bokeh tetapi tidak ada sokongan pengecaman objek dan latarbelakang seperti kamera utama.

Kesan bokeh mengaburkan latar belakang dan menawarkan sedikit fleksibiliti berbanding sistem pesaing yang lain apabila gambar diambil.  Kamera selfie menggunakan lensa 8MP.

Jom tengok sampel gambar yang diambil dengan Huawei Mate 10.

3. Skrin 5.9 inci tak cukup besar? Boleh jadikan Huawei Mate 10 seperti komputerDengan kehadiran fungsi Easy Projection, Huawei Mate 10 mampu disambungkan kepada paparan yang lebih besar supaya anda lebih mudah melakukan tugasan.

Tak perlu beli aksesori mahal-mahal, cukup hanya sambungan kabel dari port USB – C  ke HDMI, paparan lebih jelas sedia terpasang.

Bila sudah tersambung, anda boleh pilih dua jenis mod iaitu mod telefon pintar dan satu lagi mod komputer.

Menarik tentang mod komputer adalah antaramuka EMUI 8.0 versi komputer ini mirip seperti antaramuka Windows yang biasa. Jadi anda tidaklah berasa kekok untuk mengoperasikannya.

Anda boleh buka aplikasi Office untuk lakukan tugasan, boleh melayari aplikasi media sosial, sepertimana yang dilakukan pada komputer biasa. Sekali lagi terima kasih kepada teknologi AI Huawei.

Cara penggunaan terpulang kepada anda, boleh gunakan tetikus dan papan kekunci maya menerusi sentuhan pada telefon atau melalui tetikus dan papan kekunci fizikal yang disambung secara Bluetooth.

4. Bateri boleh tahan lebih dari satu hari dan lebih selamat.Sebab lain Huawei Mate 10 menjadi idaman ramai adalah kuasa baterinya.

Dikuasakan dengan bateri 4000mAh yang dilengkapi dengan teknologi SuperCharge, pengecasan selama 20 minit mampu bertahan selama satu hari.

Penstriman video dengan kecerahan skrin pada 75% dilihat hanya mengurangkan kuasa bateri sekitar 10% hingga ke 12% perjam. Ia sesuatu yang menakjubkan bagi sebuah peranti sebesar ini.

Kepintaran teknologi NPU benar-benar melancarkan proses telefon yang mana ia sama sekali mengurangkan beban pengunaan terhadap bateri.

Paling penting sekali adalah teknologi pengecasan pantas ini adalah yang pertama diakui selamat oleh pensijilan TÜV Rheinland – melepasi 600 kali ujian pengecasan pantas, 1000 kali pengecasan normal, dibiarkan pada suhu sejuk -33’ darjah celcius sehinggalah ke suhu sepanas 55’ darjah celcius.

Tak payah lagi risau pasal bateri meletup.

5. Harga yang mampu dipinangLagi satu sebab mengapa Huawei Mate 10 adalah soul-Mate anda adalah kerana ia telefon flagship dengan harga yang berpatutan.

Dijual di pasaran tempatan pada nilai RM 2699, ia cukup murah jika dibandingkan dengan Galaxy S8 pada harga RM3299 atau iPhone X yang berharga RM5199.

Kalau ada duit lebih, boleh beli dua Huawei Mate 10 terus. Lebih elok daripada dibazirkan pada satu telefon pintar yang setara prestasinya.

Berbaloi ke beli Huawei Mate 10?

Berbaloi kerana anda boleh dapat cip pemprosesan berkuasa tinggi dengan kebolehan AI, kuasa bateri tahan lama, kualiti kamera yang baik, lebih-lebih lagi pada low-light dan kesan bokeh.

Tak lupa juga Huawei masih kekalkan bicu audio 3.5 mm dan sokongan slot kad MikroSD sehingga 256GB dan dwi sim nano. Sistem pengimbas cap jari turut diakui lebih pantas dari sistem FaceID.

Anda mahu apa lagi?

Kalau diumpamakan seperti jodoh, bukankah Huawei Mate 10 soul-Mate idaman anda? Lupakanlah eX yang hantarannya terlalu mahal, sudahlah dahi berlekuk.

Tunggu apa lagi, pinanglah Huawei Mate 10 dan sertai keluarga besar Huawei.

Ok, anda berminat nak beli Huawei Mate 10? Boleh layari Vmall (klik sini) untuk pembelian secara dalam talian ataupun anda boleh kunjungi pengedar sah Huawei di seluruh negara.

Masih ragu-ragu? Jom kenali lebih dekat Huawei Mate 10 menerusi video dibawah. Tak kenal, maka tak cinta.


Dibawakan khas oleh Huawei Malaysia