Didakwa Langgar Privasi, Google Dan Meta Didenda Lebih RM324 Juta Di Korea Selatan

Suruhanjaya Perlindungan Maklumat Peribadi (PIPC) Korea Selatan kini dilaporkan telah mendenda Google dan Meta dengan nilai 100 bilion won atau kira-kira lebih RM324 juta. Kedua-dua gergasi teknologi itu didakwa telah melanggar undang-undang privasi dengan menjejak tingkah laku pengguna dalam talian tanpa persetujuan dan menggunakan data tersebut untuk iklan yang disasarkan.

{suggest}

PIPC Korea Selatan berkata Google dan Meta masing-masing didenda dengan nilai 69.2 bilion won (~RM224 juta) dan 30.8 bilion won (~RM100 juta), selepas pegawainya bersetuju bahawa amalan perniagaan kedua-dua syarikat itu mungkin menyebabkan pelanggaran privasi yang serius.

Dikhabarkan, denda tersebut merupakan kali pertama dan terbesar pernah dikenakan oleh Korea Selatan bagi isu berkaitan pelanggaran undang-undang privasi.

Bagi pihak Google dan Meta, kedua-duanya telah menafikan dakwaan tersebut. Meta menyatakan pihaknya mematuhi undang-undang bagi memenuhi proses yang diperlukan oleh peraturan tempatan.

Dengan itu, Meta dijangka akan mempertimbangkan semua pilihan yang ada termasuk mencabar keputusan tersebut di mahkamah kelak.

Sumber: South China Morning Post