YouTube Kids Versi Web Akan Dilancarkan Minggu Ini

Akan dilengkapi ciri sepertimana aplikasi YouTube Kids.


Google mengumumkan bahawa mereka akan melancarkan versi web YouTube Kids pada minggu ini. Walaubagaimanapun, belum ada sebarang info tentang ciri-ciri yang ada serta rekabentuk antaramuka versi web YouTube Kids itu nanti.

Ia diumumkan oleh Sarah dari Team YouTube di laman YouTube Help semalam.

"Later this week, we will be launching YouTube Kids on the Web! We’ll update this thread as soon as the new site is live! " TeamYouTube.

Tetapi boleh dijangkakan yang ia akan dilengkapi ciri sama sepertimana ciri yang ada pada versi aplikasinya. Sebagai contoh ciri saringan kandungan untuk kanaka-kanak. Khususnya untuk pelajar pra-sekolah.

Jika sebelum ini YouTube Kids hanya dikategorikan untuk kanak-kanak yang berumur dari 8 tahun dan ke bawah sahaja, tetapi kini YouTube Kids dikategorikan kepada tiga tahap iaitu:-

  • Preschool -  untuk kanak-kanak berusia 4 tahun dan ke bawah. Mengandungi lebih kandungan kreativiti, permainan dan pembelajaran.

  • Younger - untuk kanak-kanak berusia 5 hingga7 tahun. Mengandungi pelbagai topik termasuklah muzik, kartun dan lain-lain.

  • Older - untuk kanak-kanak berusia 8 hingga 12 tahun. Mengandungi kandungan termasuklah muzik video, vlog kekeluargaan, sains dan lain-lain.