Penyelidik Google Mendedahkan Kecacatan Pada Ciri Keselamatan iOS Yang Dibiar Sejak 2 Tahun Lalu

Penggun iOS versi terdahulu masih terdedah kepada isu penggodaman.


Penyelidik keselamatan dari Google's Project Zero, Ian Beer mendedahkan pengguna peranti iOS telah mangsa penggodam sejak 2 tahun lalu.

Kecacatan ciri keselamatan iOS itu juga disyaki telah menyebabkan ratusan ribu pengguna peranti iOS masih terdedah sehingga kini kepada penggodam yang boleh mengakses  fail sulit penggunanya termasuklah kata laluan, mesej, orang hubungan dan data lokasi peranti.

Walaupun pihak Apple telah menampal dan memperbetulkan kecacatan itu bermula dari Februari lalu, tapi pengguna versi iOS 10 hingga versi 12.1.4 disyaki masih berdepan dengan masalah ini.

Penyelidik mendakwa, setakat ini, mereka menemui 14 kecacatan ciri keselamatan iOS menerusi 5 cara eksploitasi kelemahan iOS tersebut.

Penyelidik menjelaskan, hanya dengan melawat sebuah laman sesawang yang berniat jahat, penggodam boleh menyelinap masuk melepasi ciri keselamatan yang ada pada iOS.

"... simply visiting the hacked site was enough for the exploit server to attack your device, and if it was successful, install a monitoring implant. We estimate that these sites receive thousands of visitors per week" Ian Beer.

Sumber: Vice

Berkaitan