Penurunan Nilai iPhone Adalah Jauh Lebih Rendah Berbanding Telefon Pintar Lain - SellCell

Hanya 53.2%.


SellCell iaitu sebuah laman sesawang perbandingan nilai semasa telefon pintar terbesar di dunia telah mengeluarkan data tinjauan terbaru berkaitan data penurunan semasa harga telefon pintar.

Analisis data SellCell terbaru ini melibatkan 5 jenama telefon pintar yang popular di pasaran dunia ketika ini iaitu iPhone, Samsung, Google, Sony dan LG.

Model telefon pintar yang dibandingkan pula adalah dari keluaran tahun 2018 lalu yang kini dinilaikan harga semasa mereka pada Julai 2020.

Kapsyen: Sumber: SellCell


Berdasarkan kepada jadual di atas yang disediakan oleh SellCell, ia menunjukkan bahawa model iPhone XR (64 GB) yang dilancarkan pada September 2018 dahulu mengalami penurunan nilai hanya sebanyak 56.8% sahaja. Walaupun selepas hampir 2 tahun ia dilancarkan.

Sekaligus menjadikan telefon pintar keluaran Apple itu adalah jauh lebih bernilai berbanding model telefon pintar keluaran Samsung, Google, Sony dan LG bagi tempoh yang sama.

Many consumers might think the iPhone is too expensive but when it comes to trading in that iPhone a few years later that phone will actually put more money back in your pocket than other phone brands. Compare that to other brands on the market and you will see the phone is worth far less 2 years later.” McConomy, COO SellCell.