Google Doodle Menyambut Ulang Tahun Ke-21 Google LLC

Google bermula pada 27 September 1998.


Sempena ulang tahun ke-21 Google pada 27 September ini, Google meraikannya lebih awal menerusi rekaan doodle di laman enjin carian mereka hari ini.

Rekaan doodle tersebut memaparkan komputer meja dari tahun 1998 beserta rekaan asal laman dan logo Google ketika di awal kemunculannya.21 tahun yang lalu, dua orang pelajar Ph.D dari Stanford bernama Sergey Brin dan Lawrence (Larry) Page telah hadir dengan membawa kertas kerja prototaip bagi membangunkan servis enjin carian berskala besar

"We chose our systems name, Google, because it is a common spelling of googol, or 10100 and fits well with our goal of building very large-scale search engines,” Terang pelajar tersebut.

Selepas 21 tahun Google dilancarkan, firma enjin carian ini kini beroperasi dalam lebih daripada 100 bahasa yang berbeza dan digunakan oleh pengguna diseluruh dunia bagi membuat trilion carian setiap tahun.

Google juga kini kekal menjadi firma enjin carian terbesar di dunia, jauh meninggalkan firma enjin carian lain seperti Bing, Yahoo, Baidu, Duck Duck Go, Yandex dan lain-lain.

Malah selain menyediakan servis enjin carian Google juga turut menyediakan pelbagai perkhidmatan laian seperti pengiklanan, hiburan, storan awan, pembangunan perisian dan perkakasan dan banyak lagi.

Selamat menyambut ulang tahun ke-21 Google!

Berkaitan