Facebook Pernah Bangunkan Telefon Untuk Pengguna Tangan Kanan Sahaja

Siapa tidak kenal Facebook? Platform media sosial paling popular dimuka bumi ketika ini. Menarik mengenai Facebook, dahulunya ia pernah merancang untuk membangunkan sebuah telefon.

Ya mereka sudah membangunkan sebuah prototaip suatu ketika dahulu, tetapi hanya untuk pengguna tangan kanan sahaja. Perkara ini diceritakan melalui buku Facebook: The Inside Story oleh Steven Levy. 

Model prototaip terbabit diberi nama kod GFK yang diambil sempena penyanyi rap Amerika Syarikat "Ghostface Killah". Ia direka oleh Yves Béhar dan kisah awal mengenai prototaip ini, ia dibangunkan secara senyap-senyap oleh Facebook.

Telefon tersebut mempunyai ciri "an unusual groove in the curved surface, where one could scroll using a thumb,". Agak sukar untuk menggambarkannya tetapi anda boleh bayangkan terdapat pad sesentuh pada sisi telefon tersebut.

Sensor tersebut dikatakan hanya sesuai digunakan untuk tangan kanan sahaja. Salah seorang pekerja yang terlibat menyatakan kepada Levy, "We decided we didn’t care about left-handed people,".

Sumber: The Verge