Dulu Sebahagian Dari Rusia, Kini Apple Ubah Wilayah Ini Di Bawah Ukraine

Selepas Apple mengambil tindakan menyekat semua jualan produk mereka di Apple Store Rusia, kini Apple telah mengubah pula wilayah semenanjung Crimea sebagai wilayah Ukraine pada aplikasi cuaca dan peta mereka.

Semenanjung Crimea merupakan sebuah wilayah bebas. Namun pada tahun 2014, Rusia telah menduduki wilayah ini. Tindakan tersebut tidak dipersetujui banyak negara lain.

Justeru, perbincangan antara syarikat teknologi telah diadakan bagi memutuskan adakah semenanjung Crimea di bawah Rusia ataupun tidak.

Hasil daripada perbincangan tersebut pada tahun 2019, Apple dan Google telah mengemaskini aplikasi mereka serta menunjukkan bahawa semenanjung Crimea kini dibawah Rusia. Namun perkara dapat dilihat oleh warga Rusia sahaja sedangkan serata dunia melihat wilayah ini masih sebagai wilayah bebas.Walau bagaimanapun, Apple sekali lagi telah membuat keputusan untuk menukarkan wilayah semenanjung Crimea kini di bawah Ukraine sejurus pencerobohan yang dilakukan oleh Rusia terhadap Ukraine.

Namun menurut Mashable, tiada perubahan yang dilakukan kepada pelayan Rusia membuatkan warga di sana masih melihat semenanjung Crimea di bawah Rusia.

Sumber: 9to5Mac