Amazon Sudah Mula Menggunakan Robot Untuk Menguruskan Barang

Amazon mengumumkan bahawa robot pertama mereka, Sparrow merupakan robot pertama di gudang yang boleh mengesan, memilih dan menguruskan barang-barang individu.

Syarikat tersebut tidak menyatakan secara terperinci tentang kegunaan mereka terhadap robot tersebut. Namun, ianya pasti akan digunakan untuk mengangkat atau mengubah kedudukan barang-barang dalam gudang Amazon.

Proses dan perkembangan 'perkerja' baharu ini sangat dititik beratkan oleh Amazon. Ini kerana laporan-laporan berkenaan tahap keselamatan di dalam gudang tersebut memberi imej yang agak buruk.Kredit gambar: Amazon via The Verge

Selain daripada itu, Amazon sedang bergelut dengan isu bilangan pekerja yang semakin berkurangan. Terdapat memo yang menyatakan bahawa syarikat ini mungkin akan kekurangan pekerja gudang untuk diambil pada kawasan-kawasan yang tertentu.

Pada Jun yang lepas, Amazon tekah memasukkan beberapa set robot yang baharu. Antara adalah Proteus yang berfungsi sepenuhnya untuk menggerakkan rak-rak produk yang besar dan Cardinal untuk mengangkat dan menggerakkan barang seberat 50 paun.

{suggest}

Amazon telah menyatakan bahawa dengan adanya robot-robot ini, tidak bermaksud kerja-kerja manusia akan digantikan juga.

Matlamat syarikat ini adalah untuk mewujudkan sebuah suasana di mana manusia dan robot kerja secara harmoni untuk pelanggan.

Sumber: TheVerge