realme Perkenal Teknologi Kamera 108MP Menjelang Pelancaran realme 8 Pro

Pada acara Camera Innovation yang berlangsung hari ini, realme telah memperkenalkan teknologi kamera 108MP menjelang pelancaran siri realme 8.

Sensor kamera 108MP ini menggunakan Samsung ISOCELL HM2 dengan teknologi 9 dalam 1 pixel binning. Melalui teknologi ini, ia menggabungkan 9 piksel kecil kepada satu piksel besar bagi meningkatkan kualiti imej dalam keadaan pencahayaan yang rendah.Selain itu, ISOCELL HM2 juga menggunakan sensor 1/1.52" dengan 0.7 μm saiz piksel dan autofokus Super-PD. Sensor ini boleh merakam gambar sehingga resolusi 12000 x 9000 serta menyokong rakaman video sehingga [email protected].

realme 108MP

Dalam pada itu, realme turut membangunkan ciri In-sensor Zoom yang berasaskan sensor kamera ISOCELL HM2, di mana ia membolehkan pengguna untuk merakam imej dengan jelas walaupun dengan 3x mod zum.

realme 108MP

Dengan menggunakan teknologi kamera terbaru ini, realme 8 Pro akan hadir bersama sejumlah naik taraf perisian dan perkakasan berbanding generasi sebelumnya. Antaranya termasuk sensor kamera 108MP, Starry Mode, Tilt-Shift dan kesan khas baharu bagi gambar Portrait.

Untuk Starry Mode generasi kedua, ia membolehkan algoritma video time-lapse merakam 15 gambar dalam masa 4 minit dan menggabungkannya menjadi satu gambar atau video time-lapse 30fps.

realme 108MP

Akhir sekali, realme turut memperlihatkan rekaan realme 8 Pro dengan tetapan empat lensa yang dimuatkan pada modul kamera berbentuk segi empat.

Sudah tentu, lebih banyak maklumat mengenai siri realme 8 akan diumumkan menjelang pelancaran tidak lama lagi.

Sumber: realme