Kecewa Tidak Dapat Cuba Google Play Games Sebab Isu Ini

Google Play Games telah mula dibuka secara beta untuk pengguna di Malaysia secara beta. Walau bagaimanapun terdapat masalah ketika saya cuba untuk memasangnya.

Google Play Games adalah sebuah perisian yang membenarkan pengguna memuat turun dan menggunakan aplikasi mudah alih diplatform PC.

https://www.youtube.com/watch?v=vOHp_od79lM

Google Play Games tidak menyokong sebarang peranti PC yang menggunakan GPU bersepadu AMD. GPU bersepadu itu adalah unit pemprosesan grafik yang dibina sekali di dalam CPU AMD.Memandangkan peranti saya, MagicBook 14 hanya memanfaatkan GPU bersepadu AMD sebagai unit pemprosesan grafik, saya tidak dapat mencuba beta Google Play Games ini.

Walaupun begitu, saya berpendapat hanya pengguna yang menggunakan GPU bersepadu sahaja yang akan menghadapi isu ini.Berdasarkan pengesyoran Google juga, hanya GPU bersepadu Intel Iris Xe sahaja yang menyokong perisian tersebut. Manakala yang lainnya adalah GPU kendiri

{suggest}

Oleh itu, pastikan pembaca menggunakan peranti yang mempunyai GPU kendiri seperti NVIDIA GeForce atau AMD Radeon untuk mencuba beta Google Play Games ini.

Sumber: Google