Cara Mudah Mengubah Video Dan Gambar Kepada Format "GIF"


Kepada anda yang ingin menukar video pendek atau gambar kepada bentuk format GIF sama ada untuk kegunaan media sosial ataupun dihantar pada aplikasi Whatsapp dan sebagainya. Berikut kami kongsikan caranya.

Pertama sekali masuk ke aplikasi Appstore ataupun Playstore, seterusnya pasang aplikasi ImgPlay seperti berikut.Kemudian buaka aplikasi tersebut dan pilih mana - mana video atau set gambar yang ingin anda tukarkan kepada  bentuk GIF.Pada bahagian berikut anda boleh melakukan suntingan sekiranya perlu.Setelah selesai, maka klik pada tombol Save.Seterusnya pada paparan berikut Tap pada tombol Save to Photos.Akhir sekali, buat tetapan yang anda inginkan untuk GIF tersebut, kemudian tap pada menu Save to Photos.Selesai, berikut contoh yang telah siap. 

Sekiranya anda pengguna iOS, berikut salah satu aplikasi GIF Maker yang boleh anda cuba,ianya lebih baik berbanding dengan ImgPlay, yang mana antara mukanya lebih ringkas dan tiada Watermark tercetak pada Imej GIF. Walaubagaimanapun aplikasi Gif Maker hanya tersedia untuk peranti Apple sahaja.Itulah sahaja sedikit perkongsian daripada kami kali ini, semoga bermanfaat.

 


Bacaan Terbaru dalam Tips Gajet