Unreal Engine 5 - Ramai Anggap Video Ini Adalah 'Real' Tapi Sebenarnya Bukan

Dunia gaming kini semakin maju lebih-lebih lagi sejak pelancaran perisian enjin Unreal Engine 5. Unreal Engine 5 merupakan perisian kreatif yang digunakan untuk membina, mereka dan membangunkan visual kreatif seperti permainan video.

https://www.youtube.com/watch?v=qC5KtatMcUw&t=9s

Minggu ini, terdapat satu video yang datangnya daripada artis rekaan 3 dimensi, Lorenzo Drago yang meniru stesen Etchū-Daimon, Jepun. Apa menarik dan mengejutkan komuniti dunia adalah video tersebut ternampak jelas, nyata dan seakan-akan dunia sebenar.

https://www.youtube.com/watch?v=2paNFnw1wRs

Sekiranya, Lorenzo Drago menyatakan video ini adalah rakaman sebenar stesen Etchū-Daimon, sudah tentu tiada siapa yang akan menafi atau mengatakan sebaliknya.

Hal ini kerana imej janaan komputer pada video itu susah untuk bezakan dari situasi sebenar dek kerana kualiti dan realistik yang ada pada video tersebut.

Berikut merupakan gambar hasil rendering daripada Lorenzo Drago melalui Unreal Engine 5:**gambar-gambar ini adalah hasil 'rendering' melalui Unreal Engine 5

Dunia maya bergerak dengan langkah yang tidak kita jangka akan kelajuannya. Mungkin dalam beberapa tahun lagi, kita boleh memasuki era 'gaming' dengan sifar perbezaan antara dunia nyata dan dunia maya.

Sumber: Polygon, Gamesradar+

Baca juga: