Siri Samsung Galaxy S23 Mungkin Hadir Fungsi Komunikasi Melalui Satelit

Berinspirasikan ciri komunikasi daripada AppleSamsung kelihatan bersedia untuk mengikuti ciri yang tersedia oleh syarikat tersebut iaitu komunikasi melalui satelit.

Apple mempunyai ciri Emergency SOS yang berfungsi dengan satelit pada siri iPhone 14 dan iPhone 14 Pro.

Ciri terhasil daripada kerjasama syarikat itu bersama Globalstar dan Samsung kini dikatakan akan bekerja dengan Iridium untuk menghasilkan ciri yang hampir sama bermula dengan siri Galaxy S23 mereka.

Iridium merupakan sebuah bahan yang akan menyediakan servis suara dan juga data. Samsung berusaha dalam menangani cabaran teknikal hanya untuk menghubung komunikasi satelit kepada telefon pintar selama 2 tahun.

{suggest}

Samsung menjangkakan bahawa ciri ini mungkin tidak akan tersedia dulu di kawasan Korea Selatan oleh kerana keluasannya yang kecil serta rangkaian 5G telah diliputi dengan baik sekali.

Namun, ciri ini mungkin akan diperkenalkan di beberapa kawasan yang lain seperti Amerika Selatan dan Utara, EropahRusia dan China.

Samsung Galaxy S23 dijangka bakal hadir dengan cip Qualcomm yang terbaru sekali iaitu Snapdragon 8 Gen 2. Tarikh pelancaran siri peranti berkenaan dijangka pada minggu pertama Februari 2023.

Sumber: GSMArena

Foto utama: sammobile