Saintis Dakwa Galaksi Kita Mempunyai 4 Tamadun Makhluk Asing Yang Berniat Jahat

Alberto Caballero, seorang saintis yang mengkaji resolusi konflik di Universiti Vigo di Sepanyol mendedahkan terdapat 4 tamadun yang mungkin bersifat jahat dalam galaksi kita. Tambahan lagi, beliau menegaskan 'sifar risiko tidak wujud' dalam percubaan manusia untuk berhubung dengan makhluk asing.

https://twitter.com/astrobiology/status/1507057910190264320?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1507057910190264320%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.unilad.co.uk%2Ftechnology%2Fresearcher-claims-our-galaxy-has-four-malicious-alien-civilisations-20220531

Dalam usaha manusia untuk berhubung dengan peradaban di luar angkasa, kita telah menghantarkan maklumat tentang planet Bumi seperti di bawah:

  • Konsep asas fizik dan matematik dalam mendirikan komunikasi.

  • Komposisi biokimia kehidupan di Bumi.

  • Kedudukan masa Sistem Solar kita di Galaksi Bima Sakti.


Selain itu, dalam artikel jurnal yang diterbitkan beliau ada menyatakan:
"Sifar risiko tidak wujud, dan takkan wujud. Tetapi, jika risiko sedemikian adalah serupa dengan kejadian bencana alam lain yang boleh menjejaskan seluruh Bumi, maka kelebihan yang akan diperoleh daripada mencari dan berkomunikasi dengan tamadun pintar boleh jauh melebihi kelemahannya."

Caballero telah mengkaji konflik yang berlaku diantara tahun 1915 hingga 2022, melihat penggunaan tenaga padanya dan kadar purata penjajahan global.

Kapsyen: Independence Day: Resurgence


Seterusnya, beliau menggabungkan data tersebut dengan anggaran bilangan tamadun makhluk asing dalam galaksi kita dan kebarangkalian untuk peradaban itu berniat jahat, maka beliau memutuskan lebih kurang 5.52E-8 peratus atau 0.22 mempunyai niat permusuhan dengan manusia.

Dalam laporan artikel jurnal beliau, angka di atas bersamaan dengan 4 tamadun makhluk asing yang mempunyai potensi untuk bermusuhan dengan manusia.

Sumber: Unilad

Gambar utama: Big Think

Baca juga: