Permintaan VPN Di Rusia Naik 2088%, Negara Ini Bagi Dana Pada 3 Penyedia VPN

Kerajaan Amerika Syarikat menambah lagi dana untuk disalurkan pada tiga syarikat VPN sejak konflik Rusia-Ukraine bermula.

Hal ini kerana mereka mahu membantu penduduk Rusia mengakses media Barat dan mengelak sekatan dikenakan kerajaan Rusia, lapor Reuters.

Dari 2015-2015, tiga VPN menerima sekurang-kurang $4.8 juta (RM21 juta) daripada AS namun sejak Februari lalu, jumlah dana disalurkan bertambah hampir setengah daripadanya. Ini dipengaruhi perang dua Rusia dan Ukraine.

Tiga syarikat VPN tersebut ialah nthLink, Psiphon dan Lantern.

Laura Cunningham, presiden Open Technology Fund (OTF) berkata badan tersebut meningkatkan sokongan pada tiga syarikat tersebut sebab Rusia cuba menapis apa yang rakyat mereka boleh lihat dan luahkan dalam talian, kerana mahu mengaburi kebenaran serta membungkam perbezaan pendapat.




Kapsyen: Sumber: Neowin

Permintaan terhadap perkhidmatan VPN meningkat mendadak sehingga 2,088% dalam Mac lalu selepas Rusia menyekat beberapa media sosial asing termasuklah Facebook dan Instagram, menurut Top10VPN.


Bukan hanya itu, Moscow juga menyekat capaian terhadap lebih 300 laman web berkaitan konflik Rusia-Ukrain termasuklah portal media seperti BBC News, Deutsche Welle dan Voice of America bahasa Rusia.


Baca juga: