Mungkin Lepas Ini Telefon Di China Perlu Guna Cip Sendiri

Cao Haitao, seorang profesor yang disegani di Universiti Minjiang mencadangkan 30% daripada peranti yang dijual di pasaran China perlu guna cip dari China itu sendiri. Tambah beliau lagi, jenama yang tidak mahu bertindak sedemikian perlu membayar cukai hingga 400%.

Kenapa Cadangan Tersebut Diutarakan


Mengikut Cao Haitao, cadangan itu adalah perlu untuk China terus kekal teguh dalam pasaran ini. Tambah beliau lagi, jika cip dari negara itu ada tempat dalam pasaran, keuntungan akan terjana dan seterusnya dalam memangkin pelaburan R&D.Hal ini demikian kerana Qualcomm dan MediaTek banyak bergantung terhadap teknologi Amerika itu sendiri. Dan ini boleh menjejaskan industri semikonduktor dan kepentingan negara itu sendiri dalam pasaran telefon pintar.

Seperti TSMC, 80% pemegang saham syarikat itu adalah dari luar dan baki 20% sahaja adalah daripada pegangan tempatan. Oleh itu, 80% daripada keuntungan syarikat itu dalam milik orang luar.

Rakyat China Berdebat Berkenaan Isu Ini.
Sesetengah orang percaya mereka perlu memanfaatkan teknologi semikonduktor dari Amerika untuk bersaing diperingkat global.

{suggest}

Ada juga yang berpendapat bahawa cadangan Cao Haitao itu perlu dilaksanakan. Tetapi majoriti percaya bahawa prestasi telefon pintar akan merosot jika beralih kepada cip dari China.

Sumber: Gizchina

Gambar utama: Gizchina