HarmonyOS Mengejar Dominasi Pasaran Sistem Operasi Android Dan iOS

Dalam laporan terbaru oleh Counterpoint Research berkenaan penguasaan pasaran sistem operasi telefon pintar di seluruh dunia, telefon pintar yang dikuasakan sistem Android masih mendominasi di peringkat global iaitu pada tahap 76%.

Ia diikuti oleh telefon pintar Apple iaitu iPhone yang menjalankan  sistem operasi iOS iaitu pada tahap 22%. Malah ia adalah yang tertinggi dalam tahun 2022 lalu.

Malah sistem iOS menunjukkan peningkatan sehingga suku ke-4 tahun 2022.Namun begitu, turut tidak ketinggalan dalam penguasaan sistem operasi telefon pintar global adalah kemunculan sistem operasi HarmonyOS dari Huawei yang berjaya menguasai sebanyak 2% dalam pasaran global walaupun ia masih baru dilancarkan.

Counterpoint dalam laporan mereka mendapati, jualan telefon pintar global menyaksikan penurunan dari tahun ke tahun (YoY) sebanyak 14% pada suku ke-4 2022. Tetapi telefon pintar dengan sistem iOS berjaya mengatasi pasaran keseluruhan walaupun dengan isu produksi di China di mana ia hanya merosot sebanyak 12% sahaja YoY berbanding penurunan YoY 16% yang dialami telefon pintar Android.

{suggest}

Sumber: counterpointresearch.com