Fungsi Baharu Android 13, Hanya Sentuh Sahaja Untuk Pindah Media

Selepas pelancaran Android 12 pada bulan Oktober yang lalu, semakin banyak telefon pintar android yang mula menerima Android 12. Walaubagaimana pun, Google kini sudah dalam pembikinan fungsi baharu untuk Android 13 iaitu fungsi "tap-to-transfer".

Fungsi ini membenarkan peranti untuk memindahkan media dengan hanya 'menyentuh' pada telefon, tablet atau peranti lain seperti pembesar suara atau Chromecast.

Apple juga ada menerapkan fungsi ini dalam iOS14.4 beta untuk iPhone dan HomePod. Jika Apple, mereka cuba menggunakan cip "U1" yang merupakan terma untuk ultra wide-band (UWB).

Buat masa ini, masih belum diketahui sama ada Google akan menggunakan UWB atau NFC untuk fungsi ini.Berdasarkan gambar yang dikongsikan oleh Android Police, antaramuka ini akan menunjukkan media sedang dimainkan pada DEMO, iaitu kemungkinan peranti pembesar suara. Jika peranti tersebut berada terlalu jauh daripada DEMO, satu notifikasi akan keluar meminta untuk pergi lebih dekat pada DEMO.

Sebelum ini, Google juga ada mengumumkan bahawa mereka juga akan menawarkan ekosistem yang serupa dengan Apple dan Android tap-to-transfer ini adalah fungsi yang akan disertakan sekali dalam ekosistem tersebut.

Sumber: Android Police

Baca juga: