Dengan 150 Ribu Baris Kod, Pelajar Ini Berjaya Menghasilkan Perisian Mengesan Teknologi 'Deep Fake'

Seorang pelajar dari West Cork, Ireland bernama Greg Tarr, 17 telah dinobatkan sebagai pemenang BT Young Scientist and Technology Exhibition 2021 (BTYSTE) selepas beliau berjaya membangunkan perisian yang mampu mengesan penggunaan teknologi 'deep fake' dalam video.

Projek beliau yang bertajuk “Detecting state-of-the-art deepfakes” telah dipilih juri sebagai pemenang yang membolehkan beliau membawa pulang wang kemenangan berjumlah €7,500 (RM35,111.96).Juri pertandingan menyatakan, Greg telah membangunkan sebuah perisian sofistikated yang dilengkapi dengan teknologi kepintaran buatan (A.I) yang berupaya mengesan penggunaan deep fake pada skala yang hampir tepat.

Menurut juri lagi, perisian Greg yang mempunyai lebih daripada 150,000 baris kod itu juga didapati jauh lebih baik daripada perisian terbaik bagi tujuan sama yang ada ketika ini dari aspek ketepatan mengesan pemalsuan wajah serta lebih efisien.

Umumnya, deep fake (palsu tulen) merupakan teknologi yang membolehkan wajah dari imej lain diambil dan diadun ke atas wajah dari imej yang lain pula untuk kandungan video.

Ekoran itu, teknologi ini dianggap sebagai salah satu teknologi yang sangat merbahaya jika disalah gunakan oleh pihak yang berniat jahat bagi tujuan menimbulkan fitnah dan lain-lain.

https://www.youtube.com/watch?v=pFYE6O4rw24

Sumber: Interesting Engineering, BTYSTE

Baca juga: