Dalam Diam Tim Cook Buat Perjanjian Dengan China Pada 2016, Mungkin Lanjut Ke 2022

The Information mendedahkan bahawa Tim Cook secara peribadi telah menandatangani perjanjian untuk lima tahun dengan kerajaan China pada 2016 dahulu. Antara yang mendorong Apple untuk menjalin hubungan sebegini dengan kerajaan China ialah kebimbangan pihak atasan Apple terhadap imej Apple di China dan kerapuhan hubungan mereka dengan China.

Cook dikatakan mengadakan "memorandum persefahaman" dengan sebuah agensi kerajaan, National Development and Reform Commission. Hasil hubungan ini, Apple "berjanji" untuk membantu pengeluar tempatan di sana membangunkan teknologi pembuatan termaju, menyokong latihan bakat rakyat Cina yang berkualiti tinggi, menggunakan lebih banyak komponen daripada pembekal sana, menandatangani perjanjian dengan syarikat perisian China, bekerjasama dalam penyelidikan di universiti di sana dan melabur dalam syarikat teknologi China.

Apple juga bersetuju untuk melabur lebih banyak merangkumi stor baru, fasiliti pembangunan dan projek tenaga boleh diperbaharui.

Jika tiada bantahan dari kedua-dua pihak, perjanjian ini akan dilanjutkan secara automatik sehingga Mei 2022. Dokumen lain juga menunjukkan kesemua "janji" Apple tadi menjumlahkan wang sehingga $275 bilion dalam masa 5 tahun.

Sumber: MacRumors

Baca juga: