Remaja 15 Tahun Antara Ditangkap Guna Fail APK Untuk ‘Scam’

Hanya baru berumur 15 tahun, tetapi menyalahgunakan kemahiran yang ada dengan menjadi penjenayah siber.

Itulah yang didapati oleh pihak berkuasa Singapura selepas berjaya menangkap sekumpulan penjenayah siber yang aktif terlibat dalam aktiviti penipuan (scam).

Seramai 13 orang berjaya ditahan antara 14 Ogos dan 25 Ogos 2023 yang terdiri daripada 7 lelaki dan 4 wanita berumur di antara 17 hingga 25 tahun. Manakala 2 lagi adalah remaja yang baru sahaja berumur 15 tahun.

Kesemua suspek ditangkap kerana disyaki terlibat dalam penipuan perisian hasad berkaitan perbankan yang menyasarkan pengguna Android.Siasatan awal polis mendapati 13 suspek itu didakwa membantu kes penipuan dengan melepaskan akaun bank mereka. Sebahagian daripada mereka juga melepaskan kelayakan perbankan internet mereka atau mendedahkan kelayakan Singpass mereka untuk keuntungan kewangan.

Ini menyebabkan transaksi tanpa kebenaran dibuat daripada akaun bank mangsa walaupun mereka tidak mendedahkan kelayakan perbankan internet, kata laluan sekali sahaja (OTP) atau tauliah Singpass kepada sesiapa.

Antara teknik penjenayah gunakan adalah mangsa membalas iklan di platform media sosial (seperti Facebook) dan kemudian diarahkan oleh penjenayah untuk memuat turun Kit Pakej Android (APK) berniat jahat daripada kedai aplikasi bukan rasmi untuk memudahkan pembelian, menyebabkan perisian hasad dipasang pada peranti mudah alih mangsa.

Penjenayah kemudian meyakinkan mangsa melalui panggilan telefon atau mesej teks untuk menghidupkan perkhidmatan akses pada telefon Android mereka.

Ini membolehkan penjenayah mengambil alih kawalan penuh terhadap peranti mudah alih mangsa mereka sekaligus penjenayah boleh log masuk setiap ketukan kekunci dan mencuri kelayakan perbankan yang disimpan dalam telefon dan membolehkan mereka log masuk dari jauh ke aplikasi perbankan mangsa dan menjadikan mangsa sebagai keldai wang.

Malah penjenayah juga boleh terus memadamkan SMS dan pemberitahuan e-mel pindahan bank untuk menutup jejak mereka.

Kejayaan penahanan kumpulan penjenayah siber ini dibuat oleh Jabatan Hal Ehwal Komersial (CAD) dan Jabatan Perisikan Polis (PID) Singapura.

{suggest}

Sumber: Singapore Police Force

(Lindungi peranti anda dengan dapatkan barisan produk Kaspersky baharu di Lazada dan Shopee sekarang.)