Nak Kuasa Lebih, Microsoft Pilih Untuk Guna Tenaga Nuklear

Firma teknologi gergasi AS, Microsoft Inc. dilihat menyiarkan kekosongan kerja baharu untuk jawatan Principal Program Manager Nuclear Technology.

Jawatan tersebut bertanggungjawab mengetuai pengurusan teknikal bagi integrasi antara SMR (Small Modular Reactors) dan microreactors yang memberikan kuasa kepada pusat data Microsoft Cloud dan AI.Bilangan calon yang layak untuk jawatan tersebut agak terhad dek kerana pekerjaan ini memerlukan pemahaman mendalam tentang teknologi nuklear dan hal ehwal pengawalseliaan.

Selain itu, jawatan tersebut juga memerlukan seseorang yang berkemampuan untuk mengkaji dan membangunkan teknologi nuklear yang sedia ada.

Hal ini demikian kerana SMR adalah sebuah teknologi tenaga yang masih berada di fasa protaip. Untuk pengetahuan anda, kuasa nuklear adalah dianggap sebagai sebuah tenaga hijau kerana menghasilkan sifar pelepasan karbon tetapi mempunyai bahan buangan nuklear.Tidak mengejutkan apabila Microsoft memilih untuk bergantung kepada reaktor nuklear daripada grid elektrik AS. Hal ini demikian kerana sesebuah pusat data itu memerlukan jumlah keseluruhan kuasa yang sangat tinggi untuk beroperasi.

Dan itu adalah sebuah keperluan kuasa yang dilihat hanya boleh disalurkan oleh reaktor nuklear sahaja.

Beli Produk Microsoft di Shopeehttps://invl.io/cljwxgm

Beli Produk Microsoft di Lazadahttps://invol.co/cljwxgp

{suggest}

Sumber: PCMag, The Register