Meta Nafi Laporan Berkenaan Ketirisan Data Melibatkan 11 Juta Akaun WhatsApp Dari Malaysia

Meta menafikan dakwaan bahawa pangkalan data WhatsApp mereka diceroboh dengan mengatakan bahawa mereka tidak menemui sebarang bukti ketirisan data.

Beberapa hari lepas, kami ada kongsikan berita mengenai penjualan pangkalan data WhatsApp yang mengandungi sebanyak 487 juta nombor telefon melibatkan pengguna dari 84 negara.Ia termasuklah data dari 11 juta akaun dari Malaysia, 130 ribu akaun WhatsApp dari Indonesia, 3 juta akaun dari Singapura, 670 ribu dari China dan 3 juta dari Palestin.

WhatsApp leak

Kata wakil Meta, laporan itu bersifat andaian (spekulatif) dan berdasarkan "tangkap layar yang tidak berasas". Syarikat itu memandang serius tentang dakwaan keselamatan mereka dan telah mengambil langkah segera apabila laporan itu diketahui.

{suggest}

Sebahagian nombor telefon dalam laporan itu mungkin terpaut dengan akaun WhatsApp namun tiada maklumat lain selain itu, tambahnya.

"Kita tiada maklumat tentang bagaimana senarai nombor telefon itu dikutip atau sejauh mana mereka mempunyai nombor telefon Hong Kong," ujarnya.

Sumber: SCMP