Bukan Lagi 3 Bulan, Tempoh Pinjam Laptop Secara Percuma Dari Perpustakaan Selangor Dilanjutkan

Skim Pinjaman Teknologi Asas Selangor (SEPINTAS) merupakan sebuah inisiatif dari Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor. Sedia dijalankan sejak tahun lalu, ia menyediakan perkhidmatan pinjaman laptop dan desktop secara percuma untuk warga Selangor.

Disasarkan kepada golongan yang memerlukan seperti B40, pada awalnya tempoh pinjaman adalah sekitar 1 bulan sebelum dinaikkan ke 3 bulan. Kini perkhidmatan tersebut telah ditambah baik dimana baru-baru ini tempoh pinjaman telah dilanjutkan sehingga 6 bulan.Untuk makluman, proses dan konsep pinjaman SEPINTAS ini adalah sama dengan proses pinjaman buku tetapi berbeza dari segi tempoh pinjaman yang lebih lama. Bagi yang berminat anda boleh mengunjungi salah satu dari 50 buah Perpustakaan Awam Selangor. Setiap perpustakaan terpilih itu disediakan dengan 10 unit desktop dan 10 unit laptop.

Antara syarat lain yang perlu dipatuhi peminjam adalah pemohon perlulah dari golongan keluarga berpendapatan sekitar RM3,000 hingga RM5,000. Sekiranya berlaku kelewatan dalam proses pemulangan, peminjam akan dikenakan dengan denda sebanyak RM5 sehari.

{suggest}

Selain itu, jika unit yang dipinjamkan rosak ataupun hilang, laporan polis perlu dibuat dan dalam masa yang sama denda berjumlah RM800 (laptop) dan RM1000 (dekstop) perlu dibayar peminjam.

Sumber: PPAS