Apple - Tim Cook Dikhabarkan Ingin Membeli Kelab Manchester United

Gergasi teknologi AS, Apple dilaporkan sedang mengintai untuk membeli kelab boleh sepak ternama Inggeris iaitu Manchester United.

Menurut laporan itu, pemilik MU, The Glazers telah mengumumkan persediaan mereka untuk menjual kelab tersebut selepas pemilikannya selama 17 tahun.

Kalau diikutkan, firma teknologi gergasi itu tidak pernah memilik sebarang pasukan sukan besar sebelum ini. Tetapi sumber mengatakan peluang komersial adalah faktor utama disebalik keinginan Apple untuk memiliki MU.Walau bagaimanapun, Tim Cook bukanlah individu berprofil tinggi yang pertama dalam menunjukkan minat ke atas kelab tersebut.

Pada beberapa bulan lepas, Elon Musk sendiri ada membuat satu ciapan di Twitter yang menzahirkan hasrat beliau untuk membeli kelab lagenda Inggeris itu.

https://twitter.com/elonmusk/status/1559691922725281800

 

{suggest}

Di samping itu, kelab MU ada mengeluarkan kenyataan rasmi pada selasa lalu:
"Barisan lembaga pengarah syarikat pada hari ini akan memulakan satu proses untuk mencari alternatif strategik untuk kelab. Proses ini adalah untuk meningkatkan perkembangan kelab dengan memanfaatkan peluang sama ada di atas padang mahupun secara komersial"

Kita mungkin ada dengan beberapa perkembangan rasmi berkenaan isu ini daripada Apple tidak lama lagi.

Sumber: Daily Mail

Gambar utama: Tinhte