Apple Dilaporkan Kekurangan Bekalan Cip untuk iPhone 13


Siri iPhone 13 kini menghampiri usia sebulan selepas pertama kali dipersembahkan secara rasmi pertengahan bulan lepas. Mendapat sambutan mengalakkan dalam kalangan peminat, namun kini ada berita kurang enak berkenaan penghasilan ahli keluarga baru iPhone itu.

Memetik laporan Bloomberg, Apple menghadapi isu kekurangan bekalan cip daripada syarikat Broadcom dan Texas Instrument. Ini menjadikan pengeluaran Apple terpaksa dikurangkan sebanyak 10 juta unit sekali gus mencantas sasaran jualan awal mereka iaitu sebanyak 90 juta unit.

Walaupun masih banyak lagi sumber komponen cip yang dihasilkan daripada syarikat lain, namun secara keseluruhan, cip A15 Bionic untuk iPhone 13 dan iPhone 13 Pro dikeluarkan oleh TSMC.Kedua-dua syarikat, Broadcom dan Texas Instrument merupakan pembekal yang bertanggungjawab untuk menyediakan komponen utama bagi penghasilan peranti itu. Oleh itu, kekurangan bekalan daripada syarikat ini membantutkan penghasilan produk mereka.

Terdahulu, CEO Apple juga ada menyatakan bahawa mereka sukar untuk keluar dari masalah yang sedang dihadapi untuk menghasilkan iPhone 13 pada bulan yang akan datang.

Sumber: The Verge

Baca juga:


Komen