Vaksin COVID-19 Dari Pfizer Dilaporkan Lebih Cepat Kurang Keberkesanannya Menentang Varian Delta

Satu kajian baharu telah dibuat bagi mengetahui tahap keberkesanan vaksin COVID-19 yang dihasilkan oleh pihak farmaseutikal Pfizer/BioNTech bagi menentang varian Delta.

Hasil kajian itu mendapati keberkesanan vaksin COVID-19 dari Pfizer/BioNTech adalah lebih cepat kurang keberkesanannya menentang varian Delta.

Penyelidik kajian itu menyatakan, keberkesanan vaksin Pfizer adalah pada tahap 90% selepas sebulan penerima menerima suntikan dos kedua vaksin tersebut.

Namun begitu selepas 2 bulan terima suntikan dos kedua, penyelidik mendapati tahap keberkesanan vaksin Pfizer akan berkurangan kepada 85%.

Selepas 3 bulan pula tahap keberkesanannya menangani COVID-19 menurun kepada 78%.

Tidak hanya kajian ke atas Pfizer, penyelidik juga menjalankan ujian tahap keberkesanan vaksin COVID-19 AstraZeneca dari Oxford.

Hasil kajian yang dijalankan menunjukkan keberkesanan vaksin COVID-19 dari AstraZeneca adalah pada tahap 67%. Tetapi ia akan berkurangan hanya sebanyak 6% sahaja untuk tempoh yang sama sepertimana Pfizer.Sebelum ini telah dilaporkan tentang Pfizer dan BioNTech yang meminta kebenaran untuk melaksanakan dos ketiga vaksin COVID-19.

Mereka menyatakan dos ketiga berkesan dalam menangani varian baharu yang mudah berjangkit seperti Beta dan Delta berbanding individu yang hanya menerima dua dos sahaja.

Sumber: Statista, Independent

Baca juga: Pfizer Kata Dos Ketiga Beri Perlindungan Lebih Baik Untuk Varian Baru