Pada minggu lepas, Digi telah menguji ambulans yang dikuasakan oleh teknologi 5G pertama di Malaysia. Kali ini, Perdana Menteri Malaysia iaitu Tun Dr Mahathir menyaksikan secara langsung demonstrasi pemindahan data perubatan antara paramedik di dalam ambulans dan doktor di Hospital Sultanah Maliha.

Penstrukturan berterusan data pesakit semasa paramedik tiba di tempat kejadian kecemasan sehingga menyampaikan pesakit di hospital, akan mencipta pengalaman penjagaan pesakit yang lebih baik dan hasil peningkatan kehidupan yang lebih baik untuk pesakit.

ambulans 5G

Data perubatan berkapasiti gigabyte kini boleh dipindahkan pada kelajuan yang tinggi bagi pelbagai peranti semasa kecemasan berlaku. Ini adalah perkembangan penting dalam membolehkan pemantauan dan diagnosis penjagaan kesihatan. Ini juga bermakna penjagaan kesihatan boleh diakses oleh semua orang dan mereka yang berada dalam kawasan yang sukar.

IKLAN

ambulans 5G

Pameran ini dilakukan dengan kerjasama Kementerian Kesihatan, Penyelidikan Bersama dalam Kejuruteraan, Sains & Teknologi (CREST) ​​dan ZTE.  Demonstrasi ini merupakan sebahagian daripada kes kegunaan Digi dalam Projek Demonstrasi 5G (5GDP) yang dijalankan oleh SKMM. Ia bertujuan untuk memudahkan serta memupuk penggunaan 5G secara langsung dalam persekitaran yang terkawal.