Ikuti kami di media sosial

Berita

Tun Mahathir Saksikan Pemindahan Data Perubatan Yang Dikuasakan Dengan Teknologi 5G

Syifa' Syakinah

Ditulis

pada

ambulans 5g

Pada minggu lepas, Digi telah menguji ambulans yang dikuasakan oleh teknologi 5G pertama di Malaysia. Kali ini, Perdana Menteri Malaysia iaitu Tun Dr Mahathir menyaksikan secara langsung demonstrasi pemindahan data perubatan antara paramedik di dalam ambulans dan doktor di Hospital Sultanah Maliha.

Penstrukturan berterusan data pesakit semasa paramedik tiba di tempat kejadian kecemasan sehingga menyampaikan pesakit di hospital, akan mencipta pengalaman penjagaan pesakit yang lebih baik dan hasil peningkatan kehidupan yang lebih baik untuk pesakit.

ambulans 5G

Data perubatan berkapasiti gigabyte kini boleh dipindahkan pada kelajuan yang tinggi bagi pelbagai peranti semasa kecemasan berlaku. Ini adalah perkembangan penting dalam membolehkan pemantauan dan diagnosis penjagaan kesihatan. Ini juga bermakna penjagaan kesihatan boleh diakses oleh semua orang dan mereka yang berada dalam kawasan yang sukar.

ambulans 5G

Pameran ini dilakukan dengan kerjasama Kementerian Kesihatan, Penyelidikan Bersama dalam Kejuruteraan, Sains & Teknologi (CREST) ​​dan ZTE.  Demonstrasi ini merupakan sebahagian daripada kes kegunaan Digi dalam Projek Demonstrasi 5G (5GDP) yang dijalankan oleh SKMM. Ia bertujuan untuk memudahkan serta memupuk penggunaan 5G secara langsung dalam persekitaran yang terkawal.

Advertisement
Apa Komen Anda

Tinggalkan Pandangan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Berita

Microsoft Defender Akan Hadir Pada Telefon Pintar Android Dan iOS

ariff bukhari

Ditulis

pada

Microsoft melebarkan salah satu ciri keselamatan Windows pada sistem telefon pintar. 

Naib Presiden Korporat Microsoft, Moti Gindi memaklumkan, mereka dalam usaha untuk membawa ciri keselamatan terbina dalam yang ada pada sistem Windows kepada pengguna telefon pintar pula.

Ia termasuklah kepada pengguna telefon pintar Android dan iOS.

Today, we’re announcing another step in our journey to offer security from Microsoft with the public preview of Microsoft Defender ATP for Linux

“Next week at the RSA Conference, we’ll provide a preview of our investments in mobile threat defense with the work we’re doing to bring our solutions to Android and iOS.” Moti Gindi.

Microsoft Defender ATP adalah ciri keselamatan anti perisian hasad terbina dalam yang melindungi pengguna sistem komputer Windows 10.

Ia adalah di bawah seliaan pasukan Microsoft Threat Protection (MTP) yang bertanggungjawab melindungi pengguna daripada serangan penjenayah siber.

Pada tahun lalu, Windows Defender telah tersenarai sebagai antara perisian antivirus terbaik yang ditawarkan kepada pengguna komputer Windows 10 oleh laman AV TEST.

Teruskan Bacaan

Berita

Windows 10 Bakal Hadir Dengan Barisan Rekaan Ikon Baru Bagi Aplikasi-Aplikasi Utamanya

ariff bukhari

Ditulis

pada

Bermula dengan aplikasi Microsoft Office.

Microsoft hari ini mengumumkan pengguna Windows 10 bakal menerima rekaan baru bagi ikon-ikon aplikasi secara berperingkat.

Ia bermula dengan rekaan ikon baru bagi aplikasi pejabat Microsoft Office. Kemudiannya secara berperingkat aplikasi-aplikasi lain yang sedia ada dalam di dalam sistem Windows 10 seperti Alarms & Clock, Calculator, Mail dan Calendar pula akan menerima rekaan ikon baru.

Malah ikon aplikasi-aplikasi yang dipaparkan di Microsoft Store juga akan mula memaparkan rekaan ikon yang baru.

Cuma buat masa ini, hanya pengguna versi Windows 10 Insider Preview Build 19569.1000 dan  Windows Insiders Fast ring sahaja yang akan menerima rekaan ikon baru bagi aplikasi-aplikasi di dalam Windows 10.

Tetapi Microsoft tiada pula menyatakan bilakah rekaan ikon baru ini akan mula hadir pada semua pengguna Windows 10.

Pada Disember 2019 lalu, menerusi pasukan reka bentuk Microsoft, mereka telah perlihatkan lebih awal sampel ikon-ikon baru yang akan digunakan pada aplikasi Microsoft Office 365.

Teruskan Bacaan

Berita

Laman Web “sonymobile.com” Sudah Tiada Lagi

Helmi Samsuri

Ditulis

pada

Persaingan dalam pasaran telefon pintar sememangnya sengit sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Ada syarikat yang kekal diatas, ada yang baru menjengah masuk terus mendapat perhatian dan ada juga yang semakin suram.

Salah satu jenama yang kurang mendapat perhatian akhir-akhir ini adalah Sony yang cukup popular dengan peranti Xperia. Terbaru, laman web “sonymobile.com” yang khusus untuk memaparkan barisan model telefon pintar sudah tiada lagi. Pautan tersebut akan terus membawa pengunjung kepada laman web “sony.com”.

Informasi untuk setiap model telefon pintar kini hanya diakses daripada bahagian Electronics >Mobile pada laman utama Sony tersebut.

Penutupan laman web bagi peranti mudah alih itu dibuat tanpa sebarang pengumuman namun tidak mengejutkan. Ini kerana kita sedia melihat petanda fokus Sony pada pasaran telefon pintar tidak lagi seperti dahulu.

Selain itu, Sony juga sudah mengesahkan bahawa mereka akan menutup forum Official Xperia Support serta menamatkan Sony Mobile Communications AB, perniagaan mudah alih yang berpangkalan di Eropah.

Sumber: Xperia Blog

 

Teruskan Bacaan

Terbaru

Ikut Facebook Kami

Popular