Terjual Sebanyak 25 Juta Salinan, Ini Francais 'Games' PlayStation Paling Cemerlang

Sony telah mengesahkan francais Call of Duty memiliki jualan salinan tertinggi berbanding video games PlayStation yang lain.

Berbangga dengan pencapaian itu, Sony turut meletakkan label "The Best-Selling Francise On PlayStation" di belakang kotak CoD Modern Warfare 2.Setakat ini, Sony telah mengesahkan CoD Modern Warfare telah terjual lebih 25 juta salinan diseluruh dunia.Justeru, kita dapat lihat francais CoD adalah antara aset Sony PlayStation yang paling penting sekali.

Walau bagaimanapun, pengambilalihan Microsoft ke atas penerbit CoD, studio Activision Blizzard telah menjejaskan kedudukan Sony kepada francais itu.

{suggest}

Mana tidaknya, kerjasama antara Sony dan Activision Blizzard telah berjaya menjana pendapatan sekitar USD3 bilion (~RM14.15 bilion).

Microsoft telah menyatakan francais CoD akan kekal diplaform PlayStation selama 3 tahun sahaja selepas pemerolehan ke atas Activision selesai.

Walau bagaimanapun, Sony sendiri menegaskan tempoh itu tidak cukup memandangkan CoD telah bertahun-tahun lamanya berada diplatform PlayStation.

Tambahan lagi, Sony dijangkakan kehilangan sekitar USD260 juta (~RM1.226 bilion) setiap tahun sekiranya francais CoD menjadi milik Xbox.

Sumber: Tweaktown