Sony IMX 800 Mungkin Dilancar April Ini, Sensor Terbesar Pada Telefon Pintar

Sony merupakan sebuah nama yang tidak perlu disebutkan lagi apabila ia berkaitan dengan sensor kamera. Banyak telefon pintar yang mempunyai kamera yang baik menggunakan sensor daripada Sony.

Terbaru, Sony dilaporkan mungkin melancarkan sensor baharu iaitu IMX 800 sekitar bulan April ini. Apa yang menarik, ia merupakan sensor terbesar yang akan dimuatkan dalam telefon pintar.

Menurut @Rodent950, sensor ini berukuran 1 inci dan akan menjadi peneraju dalam industri fotografi mudah alih kerana telefon pintar belum ada lagi yang mencapai tahap ini.

Ia turut dikatakan hadir dengan 50MP dan grid warna RYYB. Tambahan lagi, siri Huawei P50 mungkin menjadi telefon pertama yang menggunakan sensor tersebut.

Kemungkinan laporan ini benar kerana Samsung juga telah melancarkan sensor ISOCELL GN2 yang memberikan imej waktu malam jauh lebih baik dan Mi 11 Ultra adalah pertama yang menggunakannya.

Dengan ini juga, mungkin tahun ini akan banyak telefon pintar yang mempunyai prestasi kamera yang lebih cemerlang terutama untuk kelas andalan.

Sumber: notebookcheck