Seorang Pesuruhjaya FCC Dilaporkan Menggesa Kerajaan Amerika Mengharamkan TikTok Di Negara Itu

Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan Amerika Syarikat (FCC) dilaporkan telah menggesa kerjaan negara itu supaya mengharamkan penggunaan platfom media sosial TikTok di dalam negara tersebut.

Ia ekoran kebimbangan bagaimana aplikasi yang berpangkalan di China itu mengurus data rakyatnya yang menggunakan aplikasi TikTok.

Perkara itu disuarakan oleh salah seorang daripada lima pesuruhjaya FCC bernama Brendan Carr yang meminta Jawatankuasa Pelaburan Asing A.S (CFIUS) mengharamkan aplikasi media sosial dari China itu.

TikTok menerusi jurucakapnya memaklumkan, "Pesuruhjaya Carr tidak mempunyai peranan dalam perbincangan sulit dengan kerajaan A.S. berkaitan TikTok yang nampaknya menyatakan pandangan luar daripada peranannya sebagai pesuruhjaya FCC," Brooke Oberwetter, jurucakap TikTok.

{suggest}

Jurucukap itu menambah, "Kami yakin bahawa kami berada di laluan untuk mencapai persetujuan dengan Kerajaan A.S. yang akan memenuhi semua kebimbangan keselamatan negara yang munasabah."

Sebelum ini pada bulan Jun lalu, Buzzfeed melaporkan bahawa jurutera TikTok yang berpangkalan di China mendapat akses kepada maklumat pengguna A.S seperti nombor telefon.

Forbes juga melaporkan bulan lepas bahawa ByteDance berhasrat untuk menggunakan aplikasi itu bagi mengakses maklumat mengenai sesetengah pengguna aplikasi tersebut.

Pada tahun 2019 dahulu, TikTok menegaskan bahawa mereka menyimpan semua data pengguna TikTok AS di dalam Amerika Syarikat, dengan lebihan sandaran di Singapura.

Pusat data mereka pula sepenuhnya terletak di luar China.

Sumber: ABC News