R&D Dibuat Ke Atas Pokok Ketum Ayam Sebagai Alternatif Makanan Ternakan/Haiwan

Antara usaha untuk menangani isu sekuriti makanan dalam subsektor ternakan/haiwan bagi mengurangkan kebergantungan kepada bahan makanan import, Kerajaaan melalui Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) menjalankan aktiviti Penyelidikan dan Pembangunan (R&D) bioteknologi pertanian.

Menteri MOSTI, Chang Lih Kang berkata, subsektor ternakan/haiwan pada masa kini amat bergantung kepada bahan makanan import yang mudah terdedah kepada ketidaktentuan harga pasaran global.

Kos yang tinggi dalam bahan makanan ternakan/haiwan import juga telah menyumbang dengan ketara kepada peningkatan import negara.

Justeru, kajian dalam subsektor itu amat penting bagi mengenal pasti formulasi bahan makanan yang tepat serta diperlukan untuk keberkesanan terhadap penukaran bahan makanan.

Menerusi hantaran di laman rasmi Facebooknya beliau berkata, terdapat alternatif makanan ternakan/haiwan yang boleh membantu mengurangkan kos tersebut iaitu dengan memanfaatkan pokok ketum ayam atau juga dikenali sebagai madre de agua atau nama saintifiknya, Trichanthera gigantea.

Pokok ketum ayam merupakan tumbuhan herba yang berasal dari Amerika Selatan serta mudah ditanam.

Ia digunakan dalam alternatif perubatan sebagai tonik untuk melancarkan peredaran darah, terapi Systemic Lupus Erythematosus (SLE) dan meningkatkan pengeluaran susu ibu.

Selain itu, daun segarnya juga boleh diberikan terus kepada ternakan/haiwan atau diproses untuk mengurangkan kos makanan ternakan/haiwan.

Kapsyen: Pokok ini dikenali sebagai ketum ayam adalah kerana daunnya secara fizikal menyerupai pokok ketum dan digunakan sebagai sumber makanan ganti kepada haiwan seperti ayam. Sumber gambar: Agro Bazaar Online.


Beliau juga menyatakan bahawa, aktiviti R&D bioteknologi pertanian perlu digiatkan bukan sahaja untuk mengurangkan kebergantungan sumber makanan import tetapi juga adalah penting bagi melindungi  industri ternakan/haiwan tempatan daripada pelbagai jangkitan dan penyakit (disebabkan oleh virus, bakteria, parasit dan lain-lain) untuk memastikan kelestarian pendapatan penternak dan menghasilkan makanan yang selamat untuk dimakan.

{suggest}

Sumber: fb Chang Lih Kang