Penyelidik Menemui Beratus Aplikasi 'Creepware' Dalam Google Play Store

Penyelidik akademik dari Cornell Tech, Universiti New York dan penyelidik keselamatan telefon pintar dari NortonLifeLock Research Group secara bersama telah menerbitkan satu laporan berkenaan dengan penemuan beratus aplikasi yang dikategorikan sebagai 'creepware' dalam Google Play Store.

Penemuan tersebut adalah hasil daripada pembangunan algoritma baru oleh penyelidik yang dinamakan sebagai 'CreepRank'.

"We develop a new algorithm, CreepRank, that uses the principle of guilt by association to help surface previously unknown examples of creepware, which we then characterize through a combination of quantitative and qualitative methods." Penyelidik.

Kapsyen: Variasi kategori creepware. Sumber: Semanthic Scholar


Aplikasi creepware menyebabkan pembangun boleh melakukan perkara-perkara negatif seperti penipuan, mengintip, mencuri data dan melaksanakan pelbagai aktiviti meragukan disebalik tabir tanpa pengetahuan pengguna peranti pintar.

Hasil daripada algoritma CreepRank yang dibangunkan oleh NortonLifeLock, pihak Google juga kini turut mencuba CreepRank sebagai prosedur untuk menapis jutaan aplikasi yang ditawarkan di dalam Play Store mereka.

Malah dengan bantuan CreepRank, pihak Google telah berjaya membuang beratus aplikasi Creepware dari Play Store.

Penyelidikan yang dijalankan oleh Cornell Tech, Universiti New York dan  NortonLifeLock Research Group ini melibatkan set data daripada 50 juta peranti pintar Android.

Sumber: Semanthic Scholar